Støtter ikke piratkopiering

Jon Johansen, medlem av utviklergruppen MoRE, mener at digi.no har fremstilt et galt bilde av gruppens holdninger til piratkopiering i forbindelse med DVD-programmet DeCSS.

Jon Johansen, medlem av utviklergruppen MoRE, mener at digi.no har fremstilt et galt bilde av gruppens holdninger til piratkopiering i forbindelse med DVD-programmet DeCSS.

digi.no skrev onsdag om Masters of Reversed Engineering (MoRE), tre utviklere som har funnet en metode å knekke krypteringen av dataene på DVD-plater. Metoden er så blitt bygget inn i programmet DeCSS, som gjør det mulig å kopiere innholdet på en DVD-plate med film over på en harddisk eller lignende lagringsmedium.

Jon Johansen, gruppens snart seksten år gamle talsperson, forteller til digi.no at målet med programmet ikke har vært å gjøre det mulig å lage piratkopier av filmene, men å muliggjøre sikkerhetskopiering av det samme innholdet. Det er i dag svært dyrt å lage (pirat)kopier av DVD-plater, så de fleste piratkopier av opprinnelige DVD-filmer er blitt konvertert fra MPEG2 til MPEG1 for å kunne få plass på medietyper som er enklere å kopiere, for eksempel CD.

Det finnes ifølge Johansen allerede slike produkter tilgjengelig, men disse dekrypterer ikke CSS (Content Scrambling System), systemet som sikrer opphavsretten på DVD-platene. Derimot utnytter disse en svakhet i den samme DVD-avspilleren MoRE har analysert for å komme fram til sin løsning.

- MoRE består av 3 meget kompetente programmerere, og hvis vi ville, kunne vi ha lagt til dette (MPEG2 -> MPEG1 "konvertering"). Årsaken til at vi valgte å ikke gjøre det, er at vi ikke synes at DeCSS skal brukes til piratkopiering, sier Johansen

Johansen er også misfornøyd med at digi.no ikke har nevnt at kildekoden til MoREs metode er blitt levert til Derek Fawcus - en uavhengig utvikler som arbeider med DVD-programvare for Linux. Men dette var inntil Johansen nevnte det ukjent for oss. Distribusjonen av koden skjedde ifølge Johansen allerede før DeCSS ble utviklet. Fawcus bekrefter dette i en melding til e-postlisten til LiViD.

Johansen understreker at selve dekrypteringskoden er plattformuavhengig og derfor kan brukes i programvare til de fleste operativsystem.

Flere lesere har også bemerket at det finnes et annet program på Internett som også dekrypterer DVD-plater på samme måte som DeCSS.

- Vel, faktum er at Drink Or Die's Speed Ripper og DeCSS ble utviklet samtidig, men uavhengig fra hverandre, sier Johansen.

- DOD Speed Ripper er et rent kommandolinje program uten GUI (grafisk brukergrensesnitt), og fungerer ikke med mange Warner Bros titler, som for eksempel "The Matrix". Vi valgte å utvikle et GUI, og å løse problemet med hvorfor "The Matrix" og en rekke andre titler ikke ble dekryptert korrekt. Derfor ble DeCSS releaset omtrent en uke etter DOD Speed Ripper. Vi har derfor valgt å se det slik at det var vi som knekte DVD-krypteringen skikkelig, avslutter Johansen.

Til toppen