Støysvak PC-vifte får knallkritikk

Silent Viking heter den, og navnet er fortjent, skal en tro det danske hardware-magasinet Tweakup som har testet prosessorviften. Støynivået er så lavt at det knapt overdøver harddiskens summing.

Det er Thermal Take som har utviklet den støysvake kjøleren etter initiativ fra - og i samarbeid med - den europeiske distributøren Datapoint Europe.

Silent Viking er en videreutvikling av Thermal Takes Volcano 7-vifte. Det danske maskinvarebladet TweakUp.dk hadde denne viften til test, og sendte etter testen en liste med mulige forbedringer til den europeiske distributøren Datapoint Europe. På initiativ fra Datapoint Europe utviklet Thermal Take så Silent Viking i samarbeid med Datapoint Europes egne teknikere.

Gevinsten for TweakUp.dk er at magasinet er det første maskinvaremagasinet i verden som har fått testet herligheten, og den saklige anmeldelsen er strålende. "Dette er en vifte alle som er ute etter effektiv men samtidig lydløs kjøling simpelthen må eie", skriver bladet.

- Selv om Silent Viking er noe dyrere enn mange av billigviftene som mange PC-byggere sverger til, er Thermal Takes nyeste kjøler likevel å foretrekke på grunn av ytelsen og den lave støymengden, konkluderer Tweak-eier Kim Christensen.

Utseendemessig ligner Silent Viking på forgjengeren, men ellers avviker PC-kjøleren på vesentlige punkter fra Volcano 7. Den nye PC-viften jobber ved bare 2050 omdreininger i minuttet, og støynivået ligger på kun 21desibel. Likevel greier viften å kjøle ned svært kraftige prosessorer, som for eksempel 1.900+ MHz AMD Athlon XP og MP-prosessorer.

- Før Silent Viking kom, lå lavstøyviftene på rundt 27 til 29 desibel og mange av dem gikk ikke opp i så høye megahertz. Så at Silent Viking har kommet på markedet vil helt klart sette en ny standard for støysvake vifter: Mange av viftene med samme ytelse ligger fortsatt på 29-31 desibel, mener forhandler Michael Nielsen i SHG i Danmark.

PC-viften skal etter planen få sin Europa-lansering under CeBIT-messen i Hannover i mars.

Silent Viking får en veiledende pris på 399,- norske kroner.

Til toppen