Straffetoll på koreanske minnebrikker

På hver sin kant forbereder USA og EU straffetoll på koreanske minnebrikker, grunnet påstander om ulovlige statssubsidier.

På hver sin kant forbereder USA og EU straffetoll på koreanske minnebrikker, grunnet påstander om ulovlige statssubsidier.

Overproduksjon og prisfall fortsetter å prege markedet for minnebrikker. Produsenter i Europa og USA mener en viktig årsak er at Sør-Korea subsidierer landets nest største produsent av minnebrikker, Hynix. Tyske Infineon klaget Hynix inn til EUs konkurransemyndigheter I november i fjor, samtidig som Micron klaget Samsung og Hynix inn til USAs konkurransemyndigheter. Får Micron og Infineon medhold, kan det innebære straffetoll på opptil 35 prosent i EU og 30 prosent i USA.

USAs handelsdepartement ventes å komme med en foreløpig avgjørelse seinere i dag, i forkant av en endelig avgjørelse 14. juni. I EU ventes en avgjørelse 24. april.

Hynix gjennomgår en omfattende omstrukturering, utløst av vårens forhandlingssammenbrudd med Micron, som skulle ført til at det amerikanske selskapet overtok mesteparten av minneproduksjonen til Hynix. Den koreanske staten medvirker til refinansieringen som skal prøve å holde Hynix i gang, men avviser at det dreier seg om subsidier.

    Les også:

Samsung har ikke hatt tilsvarende økonomiske problemer, og avviser kategorisk å ha mottatt noen form for subsidier til sin produksjon av minnebrikker.

Seinere i dag venter man at USAs handelsdepartement vil slå fast at Hynix har mottatt statssubsidier i strid med internasjonale regler. Det er langt mer usikkert om vedtaket vil slå fast at også Samsung har brutt reglene. Dersom Samsung får medhold, vil det være vanskelig å konkludere at Micron har lidd alvorlig skade, siden Samsung eksporterte langt flere minnebrikker enn Hynix til USA i den aktuelle perioden.

I sine siste årsregnskap gikk Hynix og Micron med underskudd på henholdsvis 1,55 milliarder dollar og 1,0 milliarder dollar. Hynix har en 100 millioner dollars investering på gang for å oppgradere et produksjonsanlegg i den amerikanske delstaten Oregon, selskapets eneste i USA.

Skulle USA og EU vedta straffetoll på koreanske minnebrikker, vil Sør-Korea ta opp saken med Verdens handelsorganisasjon WTO.

Til toppen