BEDRIFTSTEKNOLOGI

Strammer inn plugin-bruken i Chrome

Fjerner også støtten for mange nettleserutvidelser.

Omtrent slik vil dialogboksene for aktivering av plugin-innhold se ut i Chrome 37. Disse skal være mer krevende å bruke enn dagens dialogboks, men skal være det siste trinnet i den planlagt utfasingen av ordinær pluginstøtte i Chrome. Google opplyser fortsatt at støtten trolig vil bli fjernet helt innen utgangen av året.
Omtrent slik vil dialogboksene for aktivering av plugin-innhold se ut i Chrome 37. Disse skal være mer krevende å bruke enn dagens dialogboks, men skal være det siste trinnet i den planlagt utfasingen av ordinær pluginstøtte i Chrome. Google opplyser fortsatt at støtten trolig vil bli fjernet helt innen utgangen av året. Bilde: Google
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
28. mai 2014 - 11:00

Google planlegger å fjerne støtten for vanlige nettleserplugins, som Java og Silverlight, innen utgangen av året. Dette berører plugins som integreres med nettleseren via det aldrende NPAPI-grensesnittet (Netscape Plugin Application Programming Interface).

I går kunngjorde Google at selskapet snart vil gjøre et nytt skritt på veien mot dette målet. Allerede stoppes plugins som ikke har blitt hvitelistet fra å kjøre i Chrome, men de er enkle å starte ved hjelp av en dialogboks.

I går ble alle NPAPI-baserte applikasjoner og utvidelser fjernet fra søket og oversiktssidene i Chrome Web Store.

Fra og med Chrome 37, som kan ventes i midten av august, vil det gjøres litt vanskeligere for brukerne å starte pluginbasert innhold. Det vil kreves minst ett ekstra museklikk. Hensikten er å avskrekke NPAPI-bruk blant utviklere. Det meste som kan tilbys med plugins, kan i dag også gjøres med teknologier som allerede er innebygd nettleseren. I tillegg vil Flash fortsatt støttes, siden Flash Player for Chrome følger med nettleseren og ikke benytter NPAPI-grensesnittet.

I Linux-versjonen har støtten for NPAPI-baserte plugins allerede blitt fjernet.

Google håper at det å fjerne støtten for NPAPI skal bidra til redusert kodekompleksitet i Chrome, men også bedre sikkerhet, fart og stabilitet.

Ifølge Googles tall har det vært en nedgang i andelen Chrome-brukere som åpner innhold som krever NPAPI-baserte plugins. Den mest brukte pluginen den siste måneden har vært Microsofts Silverlight med 13,3 prosent, foran Google Talk med 8,7 prosent. Java kommer først på tredjeplass med 7,2 prosent, selv om andelen til Java nok er betydelig høyere i Norge.

Utvidelser

Også når det gjelder nettleserutvidelser er Google nå i ferd med å gjøre innstramminger, i første omgang når det gjelder Windows-utgaven av Chrome. Heretter vil man kun kunne installere Chrome-utvidelser hentet fra Chrome Web Store, og utvidelser som er installert fra andre kilder vil bli deaktivert. De vil ikke kunne aktiveres på nytt før de er tilgjengelige i Chrome Web Store.

Innstrammingen begrunnes med et ønske om forbedret sikkerhet, siden det har vært tilfeller hvor Windows-skadevare installerer nettleserutvidelser i det skjulte.

Det finnes dog alternative installasjonsmetoder for utviklere og bedrifter.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.