JUSS OG SAMFUNN

Strammere nettsensur i Kina

Myndighetene i Beijing har kunngjort nye regler for tillatt innhold på Internett.

26. sep. 2005 - 10:24

Det offisielle kinesiske nyhetsbyrået Xinhua melder at Beijing-regjeringens informasjonskontor og informasjonsdepartementet har kunngjort nye regler for nynetstjenester på Internett.

Reglene omfatter alle nettsteder med nyheter eller oppslagstavler, samt alle tjenester som sprer nyheter per SMS.

En offisiell talsperson sier regjeringen må regulere nyhetstjenestene fordi det er så mange «usunne» nyheter som «villeder» publikum.

De nye reglene innebærer at tjenester som ikke bare publiserer egne nyheter, og tjenester som ikke er offisielt registrert som nyhetstjenester men som likevel publiserer nyheter, må søke tillatelse fra regjeringens informasjonskontor. Tjenester som bare publiserer egenproduserte nyheter kan alternativt søke tillatelse fra offentlige informasjonskontorer på provinsnivå.

Tjenester med tilknytning til regjeringsorganer eller direkte underlagt provinsmyndigheter har ikke anledning til å dele nyheter med andre tjenester uten spesiell tillatelse.

Publikum som oppdager «usunne» nyheter oppfordres til å melde i fra til det offisielle nettstedet net.china.cn.

Ifølge Xinhua innebærer de nye reglene at tjenester som publiserer nyheter med oppdiktet informasjon, pornografi, pengespill eller vold vil bli straffet hardt eller stengt. De forbyr også nyheter som truer statens sikkerhet, avslører statshemmeligheter, bryter ned landets enhet, skader statens omdømme og interesser, ellers forstyrrer samfunnets orden og stabilitet.

Nyhetstjenestene påbys å «tjene folket og sosialismen» og «veilede opinionen for å opprettholde nasjonale og offentlige interesser».

Reglene vil begrense både utenlandske og nasjonale mediers muligheter til å spre informasjon. Lokale meldinger om katastrofer og korrupsjon vil ikke kunne spres til riksmedier uten tillatelse.

Reglene gjelder også utenlandske tjenester. Rupert Murdochs News Corporation er under etterforskning for brudd på nyhetsreglene, mens det nylig ble avslørt at Yahoo hadde sett seg tvunget til å levere spor som første til at en kjent journalist ble arrestert.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.