Strammere tider i IT-bransjen?

IT-Norge går så det suser, men antall ledige stillinger er halvert siden mars.

Tall fra Rubrikk.no viser en nedgang i antall ledige IT-stillinger de siste månedene.
Tall fra Rubrikk.no viser en nedgang i antall ledige IT-stillinger de siste månedene.

IT-Norge går så det suser, men antall ledige stillinger er halvert siden mars.

Fra 1991 til 2001 opplevde IT-Norge bonanza-tider i Norge. Men så snudde pendelen og bransjen måtte gjennom kraftige nedskjæringer, masseoppsigelser og fusjoneringer.

Siden 2003 har det igjen vært en jevn oppgang. Fra å ha en ledighet blant IT-folk på i snitt 3.000 i 2003, var ledigheten sunket til bare 704 i juli.

Samtidig har antall ledige stillinger bare vokst helt fram til mars. Etter det har statistikken vist et dramatisk fall i etterspørselen etter nye hoder.

Underdirektør i NAV Hans Kure bekreftet til digi.no at det i juli bare var 619 ledige stillinger. Det er et fall på 16 prosent i forhold til året før. Han mener en nedgang i antall stillinger kan være det første tegn på at etterspørselen er i ferd med å snu.

Nå bekrefter også statistikk fra Rubrikk.no et kraftig fall i antall ledige stillinger i juli. Fra en topp i ledige stillinger i mars på hele 4.012 stillinger viser tall for juli måned bare 1.891 stillinger.

Rubrikk.no er et nettbasert rubrikkselskap som satser på å samle alle rubrikkannonser på ett sted ved å samle inn rubrikkannonser fra konkurrenters tjenester, i tillegg til sine egne og partneres annonser. De samler også inn stillingsannonser fra store bedrifters hjemmesider.

Dette gir de muligheten til å hente ut oversikt over hva som finnes av stillinger i blant annet IT-bransjen, og det gjør det også mulig å se hva slags jobber brukerne søker etter.

Markedssjef Adil Osmani i Rubrikk.no
Markedssjef Adil Osmani i Rubrikk.no

- Vi skal ikke spå ragnarokk for Norge har et stort udekket behov for IT-arbeidskraft, men det vi ser nå kan likevel indikere et skifte, sier markedssjef Adil Osmani i Rubrikk.no til digi.no.

Han mener det er sjelden man nå ser helsides annonser der store konsulenthus søker etter 50 til 60 nye hoder.

- Jeg tror bedriftene er litt redde for å gjøre samme feilen som sist gang som resulterte i massive oppsigelser. Samtidig er det ingen grunn til å hause opp med frykt. Vi har et stort udekket behov for IT-personell og veksten vil vedvare, spår Osmani.

Han mener IT i dag er noe helt annet enn for ti år siden da teknologien tidligere var «nice to have», mens det i dag er «need to have». Bedrifter kan ikke overleve konkurransen uten god teknologi i bunn, som for eksempel IP-telefoni.

En bedriftsundersøkelse fra NAV avdekker at Norge har et underskudd på 3.500 IT-hoder, mens IKT-Norge går enda lenger og hevder vi trenger 5.000 nye hoder.

    Les også:

Til toppen