Strand Consult: - Norsksvensk mobilsatsing i Danmark vil koste flesk

Om Telenor og Telia vil øke markedsandelen i den danske mobilmarkedet fra dagens fem prosent, må selskapene kjøpe seg inn i Sonofon. - Organisk vekst er umulig om en vil bli en stor aktør, sier teleanalytiker i Strand Consult, John Strand til digi.no.

Om Telenor og Telia vil øke markedsandelen i den danske mobilmarkedet fra dagens fem prosent, må selskapene kjøpe seg inn i Sonofon. - Organisk vekst er umulig om en vil bli en stor aktør, sier teleanalytiker i Strand Consult, John Strand til digi.no.

Børsverdien på Sonofon har det siste året økt med 30 prosent, og Strand tror prisen bare vil øke.

- Selskapet har to eiere og den største, Store Nord, eier mange selskap der de fleste går svært bra. Sonofon har imidlertid til gode å tjene penger, men ut fra aktiviteten i det danske markedet nå regner en med sorte tall i nær framtid.

- Sammenliknet med norske NetCom er Sonofon på flere områder bedre. Ting som at Sonofon har større markedsandel i markedet, færre kontantkortkunder og bedre distribusjon er blant faktorene som gjør at prisen på Sonofon-kundene burde ligge over prisen på NetCom-kundene.

Da Tele Danmark kjøpte 20 prosent i NetCom i august kostet dette vel 20.000 kroner per kunde, mens Sonofon-kunden nå vurderes til å ligge mellom 16.000 til 18.000 kroner, ifølge Strand.

På minussiden nevner han at danskene har lavere mobilpenetrasjon og lavere gjennomsnittlig taletid enn nordmennene - vel 100 "danske" ringeminutter per kvartal sammenliknet med vel 160 "norske" ringeminutter per kvartal.

- Samtidig har Sonofon dermed større potensial i å øke taletiden. Om danskene snakket like mye i mobiltelefon som nordmenn, ville Sonofon hatt milliardoverskudd, sier Strand.

Det gjør at han tror at børsverdien på Sonofon bare vil øke, og om noen vil kjøpe seg inn er det ingen vits å vente i håp om at det blir billigere med tiden.

Han konkluderer med at om Telenor og Telia har ambisjoner på det danske mobilmarkedet så må selskapene kjøpe seg inn i en eksisterende mobiloperatør, ettersom Telia ikke har lykkes med sin mobilsatsing i Danmark. Selskapet var lenge Danmarks tredje største mobilselskap, men er for lengst passert av det franskdominerte Mobilix som har hatt stor suksess det siste året og har blant annet klart å redusere andel kontantkortkunder i porteføljen til fordel for abonnementskunder.

Den andre eieren i Sonofon, Bell South, skal fredag avgjøre sin europeiske strategi når selskapet skal bestemme om en skal benytte seg av en forkjøpsrett i det tyske mobilselskapet E-Plus. Om selskapet sier nei til E-Plus, kan det også komme til å selge sine 46 prosent i Sonofon.

Samtidig understreker Strand at Telia Danmark fremdeles eksisterer som selskap, og har blant annet fått inn sin tredje direktør på mindre enn ni måneder.

- Det hviler mange øyne på Telia Danmark nå, sier Strand.

Til toppen