FORBRUKERTEKNOLOGI

Street View kan gi norsk «holodeck»

- Hundrevis av millioner bilder bare i Norge, sier Googles geoteknolog.

Googles geoteknolog Ed Parsons lanserte i går street view-tjenesten i Norge.
Googles geoteknolog Ed Parsons lanserte i går street view-tjenesten i Norge. Bilde: Marius Jørgenrud
10. feb. 2010 - 14:22

Google kjørte i fjor sommer rundt for å kartlegge norske veier i tre dimensjoner. En spesialkonstruert bil knipset åtte bilder hver tiende meter.

Den visuelt imponerende street view-tjenesten deres ble i går omsider lansert også i Norge. Foreløpig dekkes blant annet Oslo, Bergen, Stavanger, Kristiansand, samt byene i Østfold og Vestfold. Dekningen skal utvides fremover.

Google har gjort mer enn å bare stifte bildene sammen til panoramaer. De har også målt opp bygningene og laget ekte 3D-modeller av dem underveis.

Øverst på en meterhøy mast på de røde små Opel Astra-bilene til Google er det festet åtte kameraer. Under er det flere lidarsensorer, laserbaserte måleinstrumenter som måler bygningene som passeres. Slik kan Google skape 3D-modeller.

- Hvert bilde er geokodet og vi har kompassretningen. Det er tatt flere hundre millioner bilder bare i Norge, forteller geoteknolog Google Ed Parsons til digi.no.

Under gårsdagens pressemøte viste han hvordan street view kan benyttes for å finne butikkers åpningstider eller når det er lov å parkere utenfor hotellet man skal bestille. I mange tilfeller er det mulig å fange opp slik informasjon fra bildene.

- Dette er informasjon det ellers ville vært svært vanskelig å finne på andre måter, mente Parsons.

Han ville ikke fortelle hvor stor oppløsning det er på originalbildene, men innrømmet at den er større enn det brukerne får se i sluttproduktet.

Street view er del av Google Maps og dataene kan brukes av flere enn bare Google selv. Det åpner for nye og spennende løsninger.

- Når får vi se street view i alminnelige GPS-enheter?

- Det vet jeg ikke, men det er ikke noe i veien for at en GPS-produsent lager dette. API-et (programmeringsgrensesnittet) er som kjent fritt tilgjengelig.

Holodeck

På Google-kontoret i London, der Parsons normalt holder til, har de satt opp innretningen selskapet kaller Liquid Galaxy, tidligere kjent som ”The Holodeck” med klare referanser til science-fiction teknologien fra Star Trek.

Hvem tar utfordringen og lager en norsk Holodeck-løsning?
Hvem tar utfordringen og lager en norsk Holodeck-løsning?

Her spilles bildene fra Googles tjenester Earth, Maps og Street View av i sømløs animasjon. Åtte høyoppløste flatskjermer er plassert på høykant i en sirkel. Effekten skal være imponerende.

- Holodeck-navnet likte jeg bedre, humrer Parsons, som innrømmer at han er en svoren science fiction-tilhenger.

- Når blir denne løsningen tilgjengelig for andre?

- Jeg vet ikke om den noen gang blir det, men det er mulig å lage slike animasjoner av bildene allerede, gjennom vårt API. Det er slett ikke umulig å tenke seg at andre lager en slik løsning med våre data, smiler Parsons.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
På trappene til internasjonal suksess
På trappene til internasjonal suksess

Bildene og de tredimensjonale bygningene i norske byer kan med andre ord bli gjenstand for litt av hvert, men det er opp til kreative utviklere å lage noe.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra