TELEKOM

Streik rammer telekjempe

Verizon blir ikke enige med fagforeninger etter kuttplaner.

Bilde: Verizon
8. aug. 2011 - 08:28

45.000 ansatte i det amerikanske teleselskapet Verizon har gått ut i strek. De streikende jobber innen fastlinjenettet, som opplever betydelig konkurranse både fra IP-telefoni, kabel TV-selskap og mobiltelefoner.

Det er fallende lønnsomhet i fastnettet som gjør at det har oppstått uenighet mellom fagforeningene til de ansatte og selskapet. Partene har ikke klart å bli enige om hvordan kostnader skal kuttes. Dermed er den første streiken i selskapet på 11 år et faktum.

–Det er klart at noen av de eksisterende kontraktene, fremforhandlet da Verizon var under et helt annet konkurranseklima, ikke er på linje med de økonomiske realitetene i virksomheten i dag, sier Verizon-toppsjef Lowell McAdam i en kunngjøring fra selskapet.

Verizon startet forhandlingene med fagforeningene i juli for å få fornyet avtalen som gikk ut 6. august. Særlig kostnader til helseforsikring har vært et stridstema der partene har stått lang ifra hverandre, melder Bloomberg News.

Ifølge Wall Street Journal ønsker også selskapet at pensjoner blir fryst, knytte lønnsvekst mer til prestasjoner, gjøre det enklere å si opp ansatte og at ansatte skal bidra med en høyere egenandel i helseforsikringen.

Fagforeningen på sin sine nekter å etterkomme disse kravene. De peker på at selskapet drives med lønnsomhet og at selskapets toppsjefer tar ut høye lønninger.

Det er særlig teknisk personell. telefonsenter-personell og kundebehandlere som har blitt tatt ut i streik. Verizon sier at de har lært opp rundt 40.000 mellomledere og andre til å ta over arbeidsoppgavene, men det er forventet at det blir driftsproblemer som følge av streiken.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.