Streng dommer i EMCs grønne mesterskap

EMC og Bellona utfordrer til IT-mesterskap i scrabble. De som prøver seg på engelsk, vil tape stort.

Streng dommer i EMCs grønne mesterskap

EMC og Bellona utfordrer til IT-mesterskap i scrabble. De som prøver seg på engelsk, vil tape stort.

Førstkommende torsdag utfordrer EMC utvalgte ledere fra kunder og partnere til IT-mesterskap i scrabble. Det skjer på Blå i Oslo 31. januar, fra kl 15 til kl 19.

Bedriftene som deltar, betaler en avgift på 10 000 kroner som går uavkortet til Bellona. Frederic Hauge skal selv være tilstede.

Tidligere miljøvernminister Thorbjørn Berntsen innleder, og direktør i Språkrådet, Sylfest Lomheim, er dommer. Mesterskapet spilles på Gigant Scrabble.

IT-folk er vant med en sjargong der norsk og engelsk blandes på en måte som kan lyde merkelig for utenforstående. Dommer Lomheim er ingen IT-person. Siden hans ord er lov i konkurransen, bør deltakerne være forberedt på å tenke noe norskere enn vanlig.

– Jeg vil godta engelske låneord som er etablerte. Et ord som «coach» vil ikke uten videre bli godkjent, sier Lomheim til digi.no.

– Hva med «online»?

– Nei, det kan ikke godtas.

Lomheim er villig til å godkjenne «monitor», men ikke «display». «Mashup» og «widget» avviser han blankt, men «kit» er han tilbøyelig til å godta.

– Kan de som sitter igjen med den forhatte bokstaven W, regne med å få godkjent et ord som «web»?

– «Web» må kunne godtas.

Digi.no prøver seg med populære apparatbetegnelser som iPod, det sagnomsuste operativsystemet Linux, landeplagen spam og det utbredte uttrykket «å maile ».

– «iPod» kan ikke godtas, det kan heller ikke «Linux». Men både «spam» og «maile» bør kunne gå, selv om det siste er absolutt på grensen.

Ord som «outsourcing» og «computer» går så definitivt ikke. Derimot er «server» fullt ut gangbart på norsk, i motsetning til «blade».

Mot slutten av et parti scrabble kan ord på to og tre bokstaver være avgjørende for de briljante trekkene der man lykkes i å lage flere ord om gangen. «IT» og «IKT» kan ingen krangle på. Men vil dommeren godta for eksempel WLAN og DMZ for dem som sitter igjen med vanskelige bokstaver?

Det fikk vi dessverre ikke spurt om før Lomheim måtte løpe til neste avtale.

Til toppen