JUSS OG SAMFUNN

Strid i EU kan utsette billig roaming i Europa

Uenighet om detaljer kan utsette et formelt EU-vedtak om roaming til over sommeren.

25. apr. 2007 - 09:20

Det var i går et uformelt møte der representanter for ulike instanser innen EU prøvde å diskutere seg fram til enighet om hovedtrekkene i en regulering av prisene på mobil roaming, det vil si det det skal koste å ringe med mobil over landegrensene i Europa.

Tre instanser må være enige: EU-kommisjonen, EU-parlamentet og EUs ministerråd.

EU-kommisjonen og EU-parlamentet er enige om at det skal innføres en maksimalpris på både initiering og mottak av samtale over landegrensene. De vil videre ha en ordning der kunder automatisk nyter godt av prisreguleringen.

Problemet er at flere regjeringer i medlemslandene har signalisert at de er uenige, og de er representanter for disse som utgjør ministerrådet.

De ønsker en høyere maksimalpris enn kommisjonen og parlamentet. Kommisjonen og parlamentet har falt ned på pristak på 0,40 euro og 0,15 euro for henholdsvis initiering og mottak av samtaler. Ministrene vil ha taket rundt dobbelt så høyt.

Den vanskeligste uenigheten er at ministrene vil ha en ordning der mobilbrukerne bare nyter godt av prisreguleringen dersom de sier i fra til sine operatører. Særlig den tyske regjeringen har understreket dette.

Det uformelle møtet i går ga ingen tegn på at noen av partene var villige til å fire. Det skal være nye samtaler 2. mai, en uke før EU-parlamentet har berammet en endelig avstemming om sitt syn. Dersom ikke ministrene er enige i forslaget som legges fram for parlamentet, vil sistnevnte nødvendigvis måtte fatte et nytt vedtak når ministrene formelt har fattet sitt.

Hvis ikke alle tre instanser blir enige innen begynnelsen av juni, vil ikke en eventuell regulering kunne tre i kraft før etter sommerferien.

Mobiloperatørene er sterkt imot reguleringen som de hevder vil kvele investeringer i infrastruktur. De mener også at roamingprisene vil falle av seg selv.

Teleanalytiker John Strand mener reguleringen på lang sikt er en gavepakke til mobiloperatørene, fordi den vil kvele interessen for alternative former for mobil kommunikasjon – for eksempel IP-telefoni over WLAN eller Wimax – og følgelig skaffe operatørene et de facto monopol.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.