Strid om betegnelsen "eServer"

IBM relanserer alle sine tjenere under betegnelsen eServer. Men lille Technauts lanserte sin eServer i 1999, og øyner en mulighet for å innkassere gjennom en rettstvist.

Technauts er et lite amerikansk firma som ble etablert i 1997 for å utvikle dedikerte tjenere. Løsningen er egen programvareserie, kalt eServer, som selges for seg eller buntet med standard maskinvare.

Technauts' eServer har vært tilgjengelig på markedet siden 1997. Selskapet bygger sin identitet på betegnelsen, og har blant annet valgt telefonnummeret 373.7837 til sin gratis amerikanske informasjonstjeneste. I USA svarer nummeret til bokstavrekken "eserver".

Selskapet har varslet at det vil forsvare betegnelsen med nebb og klør.

Ifølge amerikanske medier, vil det få problemer med et frontalangrep mot IBM. Technauts søkte i november 1998 om å beskytte "eServer" som varemerke, men fikk avslag 14. mars i år. Dessuten sier IBM at selv om uttalen er lik, staves deres eServer med et varemerke - en "e" med krøll rundt etter mønster av @ - etterfulgt av en standard beskrivelse.

Konsensus blant observatører synes å være at IBM kan komme til å kjøpe et forlik, selv om Technauts' sak ikke virker særlig sterk. Ifølge Cnet har IBM satt av 75 millioner dollar til å markedsføre eServer fram til nyttår, og ytterligere 225 millioner dollar neste år.

Les mer om IBMs nye strategi: