BEDRIFTSTEKNOLOGI

Strid om teleliberalisering

EU-kommisjonen er slett ikke fornøyd med de amerikanske telemyndighetenes nye regler for et åpnere telekommarked i USA. Det er først og fremst FCCs muligheter for å kunne avvise utenlandske selskap som vil etablere seg i landet, EU reagerer på.

Kommisjonen truer nå med reaksjoner via Verdens Handelsorganisasjon (WTO) om reglene ikke endres før 1. januar. Det var WTO som i februar fikk vedtatt, med støtte fra nesten 70 land, felles retningslinjer for hvordan 90 prosent av verdens telekommarkeder skulle liberaliseres i årene som kommer.

Ifølge en talsmann for EU-kommisjonen, Nigel Gardner, vil EU reagere om USA ikke gjør noe med de reglene FCC innførte tidligere denne uken. Reglene åpner i prinsippet USAs telekommarked for alle utenlandske aktører. FCC sitter imidlertid med en mulighet for å avvise alle aktører, uansett om de kommer fra WTO-nasjoner eller ikke, dersom man mener virksomheten er skadelig for markedet.

Kommisjonen mener en slik regel er vag og vil gi amerikanske myndigheter alt for stort spillerom med muligheter for å blokkere kjøp og salg av aksjeposter og bedrifter i bransjen.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.