BEDRIFTSTEKNOLOGI

Strid til det siste om dokumentformat

Microsoft kan ikke stole på at Standard Norge og ISO vil godkjenne Open XML som åpen standard.

13. juli 2007 - 08:00

Diskusjonen om hvorvidt ISO (International Organization for Standardization) bør vedta forslaget fra Microsoft og Ecma International om å godkjenne Open XML som åpen ISO-standard, har satt sinnene i kok hos mange. (Formelt sett heter formatet Office Open XML, slik at det noen ganger forkortes til OOXML.)

    Les også:

ISO har allerede godkjent Open Document Format (ODF) som åpen standard for XML-baserte dokumenter. ODF er formatet som benyttes av blant annet gratispakken OpenOffice.org og tilpassede dokumentapplikasjoner fra selskaper som Sun og IBM. Formelt er det Oasis som står bak ODF, men det er IBM som har ledet an i den krasse kritikken mot Open XML.

ODF-tilhengerne mener at Microsofts Open XML ikke er et åpent format. De hevder videre at det ikke er fritt, og at Microsoft vil beholde patentrettighetene slik at lisensbetingelsene kan endres når som helst.

Det hevdes også at Open XML-formatet ikke lar seg implementere på en skikkelig måte på alle plattformer og at spesifikasjonen er ufullstendig. Motstanderne spør videre om det i det hele tatt er forsvarlig av ISO å vedta to konkurrerende standarder.

Fristen for innspill til ISO var satt til 26. juni. Bjørnhild Sæterøy i Standard Norge, som også er kontaktperson inn mot ISO, forventer en heftig debatt fra begge leire.

Hun anslår at Standard Norge har mottatt et trettitalls kommentarer fra forskjellige avsendere. En komité skal bearbeide disse og så utarbeide en innstilling 22. august. Komiteen er satt sammen av frivillige: Enhver kunne melde seg, forutsatt kompetanse og bransjeinteresse. Sæterøy mener at komiteen er nokså likt fordelt mellom Open XML- og ODF-tilhengere.

– Dersom komiteen ikke blir enig, må Standard Norge ta den endelige avgjørelsen, sier hun til digi.no.

I alt 30 av til sammen 158 medlemsland er representert i den avgjørende komiteen i ISO som innen 2. september stemmer over hvorvidt Open XML skal bli ISO-standard på linje med ODF.

Standard Norge er med i denne komiteen: Derfor kan diskusjonen i Norge i sommer spille en stor rolle i forhold til det endelige vedtaket i ISO.

Formelt dreier vedtaket seg om hvorvidt forslaget som Ecma International, en europeisk standardiseringsorganisasjon, sendte til ISO i januar i år med spesifikasjonene til Open XML, skal godkjennes som ISO-standard.

Noen ivrige ODF-tilhengerne har antydet at ISO-prosessen er et falsum, og at uansett vil Microsoft få gjøre som de vil. Sæterøy mener dette er helt ubegrunnet.

– Ettersom Microsoft har gitt standarden til ISO, betyr det at ISO har opphavsretten og alle rettigheter, presiserer hun.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.