BEDRIFTSTEKNOLOGI

Strømkabel-surfing snart mulig i Norge

Stavanger Energi og Comuniq AS etablerer et deleid selskap, El-Com, som har til hensikt å lever teletjenester på strømkabelnettet. Planen er å kunne tilby høyhastighets internettforbindelser innen før tusenårsskiftet.

Eirik Flaa
31. okt. 1997 - 19:40

En liten boks med et smartkort, og en Ethernett-kabel er i framtida alt som skal til for å koble seg til Internett over strømnettet. Stavenger Energi og Sola-selskapet Comuniq har satt seg som mål å realisere disse planene gjennom El-Com, et selskap de har etablert i fellesskap.

Teknologisk er ideen å benytte seg av den jordbaserte el-kabelinfrastrukturen som de fleste husstander i dag er tilknyttet. Jordkabelnettene består i gjennomsnitt av mellom 30 og 35 husstander, som har felles tilknytning til en lokal transformatorstasjon. Jordkablene har teknologisk sett potensial på å sende én megabit data i sekundet, men denne båndbredden må altså deles mellom husstandene i hvert enkelt lokalnett.

Fra transformatorstasjonen er ideen å bruke ADSL eller HDSL på kobberlinjene som elektrisitetsverkene har lagt opp for å styre å lese av måleren. Fiberoptiske kabler vil bli benyttet der de er installert.

- Denne modellen vil faktisk gi bedre tilgang enn det som kabelselskapene kan tilby. På et enkelt kabelnett må inntil 500 hustander dele på en båndbredde på 10 megabit. På strømnettet er ideen å dele 1 megabit på mellom 30 og 35 husstander, sier daglig leder Steinar Kolnes i Comuniq til digi.no. Han legger til at det fortsatt er et stykke igjen før dette kan tilbys kommersielt.

- I første omgang regner vi med å tilby tilslutning på lavere hastigheter der privatpersoner og bedrifter kan lese av gjeldende pris og akkumulerte strømkostnader i gjeldende periode. Med denne informasjonen får forbrukere bedre mulighet til å velge leverandør på løpende basis, sier Kolnes, som forklarer at dette tilbudet vil være tilgjengelig våren 1998.

- Vi har allerede gjennomført pilotprosjekter med slike overvåkningsfunksjoner og satser på å tilby tjenestene kommersielt i løpet av våren. Høyhastighets Internett-forbindelse ligger noe lenger frem i tid, men et kommersielt tilbud bør likevel være oppe innen årstusenskiftet, avslutter Kolnes.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.