TELEKOM

Struper mobilt bredbånd og øker prisene

Teleoperatørene krever mer for mindre. Post- og teletilsynet reagerer.

11. sep. 2009 - 08:50

Priskrigen på mobilt bredbånd raste tidligere i år. Tidlig i mars ble prisene på fri bruk nær halvert, men nå er moroa over.

Før sommeren kostet fri bruk på kveldstid og i helgene 99 kroner fra Netcom, mens Telenor tok 119 kroner, begge med en maksgrense på 5 gigabyte trafikk. Overskrides dette blir hastigheten strupet kraftig.

Telenor krever nå 149 kroner, mens Netcom forlanger 129, opp henholdsvis 30 og 25 prosent. Netcom har samtidig senket trafikkterskelen for nedlasting til kun 2 gigabyte i måneden. Det skriver Dagensit.no.

Den umiddelbare grunnen er kraftig økning i bruk. Nedlasting av film og streaming på kveldstid har tatt helt av. Tilbudet er rett og slett offer for sin egen suksess.

Bare i Telenor sitt nett var datatrafikken i juli måned på nesten ufattelige 152.000 gigabyte. Pådraget er enormt, sier selskapet selv.

For å takle suksessen ser aktørene seg nødt til å stagge interessen med høyere priser og maksgrenser på dataoverføring.

Post- og teletilsynet (PT) er skuffet over prisøkningen på mobilt bredbånd, men innser at operatørene er nødt til å tjene penger på produktet.

- Jeg kan godt si at jeg er skuffet. På den annen side er det riktig at teleselskapene tjener penger. De har nok funnet ut at de tjener for lite på produktet, sier PT-direktør Willy Jensen til Dagens Næringsliv.

Jensen sier han er usikker på hvordan prisnåvet på mobilt bredbånd vil utvikle seg fremover, og ber kunder gå inn på deres prisoversikt, telepriser.no, for å følge med.

Dyr utbygging

- Grensen på 5 gigabyte vil nok bevege seg oppover etter hvert som økonomien tillater det, sa teknologidirektør Rolv-Erik Spilling i Telenor under en gjennomgang med digi.no og andre medier i forrige uke.

På det samme møtet ga Spilling uttrykk for en relativt liten umiddelbar interesse for utbygging av raskere LTE-baserte nett, også kjent som 4G.

LTE skal i teorien kunne gi en trådløs nettilgang med en samlet hastighet per celle på opptil 150 Mbit/s, men farten vil avhenge av antall brukere og avstand fra mobilmast.

Netcom er allerede i gang med utrulling av sitt 4G-nett i Oslo, mens Telenor virker mer lunkne. Her til lands vil de heller arbeide videre med utviklingen av turbo 3G-nettet.

Spilling understreket på forrige ukes møte at strategien til Telenor er å bygge ut HSDPA 7,2 i størst mulig grad, med en opplevd brukeropplevelse på 1-2 Mbit/s. Telenor-kunder kan ikke forvente LTE-tilbud før tidligst i 2011-2012, ifølge Spilling.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.