Studenter kjøper ulovlige WLAN-forsterkere

Ulovlige WLAN-forsterker øker rekkevidden, men blokkerer andre brukere. I Trondheim må Post- og teletilsynet stadig ut på kontroll.

Ulovlige WLAN-forsterker øker rekkevidden, men blokkerer andre brukere. I Trondheim må Post- og teletilsynet stadig ut på kontroll.

Når man skal kjøpe trådløst nettverkstutstyr er nok mange norske brukere misunnelige på amerikanske kunder. For i Europa er sendeeffekten begrenset til 100 milliawatt, noe som begrenser rekkevidden på trådløse nettverk.

Mange faller derfor for fristelsen av å bestille ulovlige antenneforsterkere fra USA som løfter effekten til både 1 watt og mer. For rundt 2000 kroner får du ofte komplette løsninger med basestasjon, forsterker og antenne. Løse forsterkere (bildet over) er billigere.

- Dette kan skape problemer for andre brukere i nærheten som opplever at utstyret deres får kraftig redusert fart eller stopper helt opp, forteller Stein Gudbjørgsrud, seksjonssjef i Plan- og strategiavdeling.

Det er ofte umulig å finne synderen selv, særlig i strøk med mange boligenheter, for eksempel blokker. Da er eneste løsning å ringe Post- og teletilsynet.

Gudbjørgsrud forteller at tilsynet har fått inn særlig mange klager den siste tide i Trondheim.

- Det er studenter som oppretter private nett eller deler ut aksess til hverandre. Vi har den senere tid hatt ute peilebil 10-12 ganger. Når vi banker på døren, er de fleste samarbeidsvillige og tar ned utstyret. Vi forsøker å ikke måtte blande inn politiet, forteller han til digi.no.

Det har ikke vært så mange saker i Oslo. Hvorfor Trondheim topper statistikken, har ikke Gudbjørgsrud noen forklaring på.

- Antenneforsterker er et problem i tettbebygde strøk. Utover landet bor folk mer spredd. Vi vurderer derfor å løfte effektgrensen for trådløse nett i grisgrente strøk, opplyser han.

Til toppen