Studenter sponser Linux i protest mot MS-avtale

En gruppe Linux-tilhengere ved Universitet i Michigan distribuerer Linux gratis som en protest mot at universitet har inngått en distribusjons- og salgsavtale med Microsoft.

En gruppe Linux-tilhengere ved Universitet i Michigan distribuerer Linux gratis som en protest mot at universitet har inngått en distribusjons- og salgsavtale med Microsoft.

Linux har alltid hatt sitt fotfeste i universitetsmiljøene - det er det ingen tvil om, selv om mange andre databrukere også har oppdaget operativsystemet de siste årene. Derfor er det kanskje ikke så merkelig at en gruppe Linux-entusiaster ved Universitet i Michigan satte hardt mot hardt under et arrangement ved universitetet denne uken, etter at det var blitt kjent at Microsoft ("the great Satan of Software" - som onde tunger ynder å kalle selskapet) har inngått en avtale med universitetets IT-divisjon om salg av rimelige Microsoft-produkter til universitetets studenter.

Under arrangementet, Michigan Student Union, var det to salgsboder for programvare. Den ene var Microsoft, den andre Linux-tilhengerne. Men i motsetning til Microsoft ble CD-ene med Linux delt ut helt gratis, i tillegg til å svare på spørsmål angående operativsystemet.

I en pressemelding forteller Andrew Hobgood, en av arrangørene av Linux-standen, at Linux er beskyldt for å være komplisert og en for høy datanerd-faktor til at det vil bli tatt i bruk av vanlige brukere. Derfor ga Linux-aktivistene ved Universitet i Michigan en ti minutters introduksjon for å vise studentene hvordan de skal installere operativsystemet og få det til å virke uten problemer. Det ble gjort sammenlikninger mellom Linux-basert kontorstøtteprogramvare og Microsoft Office, samtidig som avanserte 3D-grafikk- og lydprogramvare ble demonstrert.

- Linux krever en viss datakunnskap, men en gjennomsnittlig student har i dag den kunnskapen. Å ha et åpent sinn er viktig når Linux skal læres, mener Hobgood.

- Alle studenter kan bruke det, uavhengig om de studerer informatikk, kunst eller engelsk.

Han mener også at med dagens stadig økende utbredelse av Linux i svært mange miljøer, har ikke studentene råd til ikke å ha i det minste en viss kjennskap til operativsystemet.

Selv om arrangementet nå er avsluttet, vil gruppen av Linux-tilhengere tilby gratis brukerstøtte til de av universitetets studenter som velger å installere Linux.

Til toppen