JUSS OG SAMFUNN

Stump røyken på nett

Er du en av dem som hadde som nyttårsforsett å stumpe røyken? Holder du ut ennå? - Det finnes faktisk et nettsted som kan hjelpe deg.

Nina Furu
27. jan. 1999 - 11:37

"Det er da ikke vanskelig å slutte å røyke", sier en gammel vits, "- det har jeg gjort mange ganger!"

Selv har jeg bare sluttet én gang, og det var i 1994, før jeg ble gravid. (Man er da en ansvarsfull mor!) Men ikke før var ammeperioden over, før jeg gjenopptok uvanen med vellystig overgivelse og adskillige lettelsens sukk. Det føltes som å gjenoppdage en kjær, gammel venn.

Men det var egentlig det motsatte jeg skulle skrive om. For det er ikke tvil om at det å være ikke-røyker er bedre både for helsen, for sanseopplevelsene, for pengepungen og for omgivelsene. Kort sagt så finnes det tusen grunner til å kutte ut røyken. Og det finnes bare én grunn til ikke å gjøre det: At det er så fordømt godt!

Men ikke alt som er godt er like sunt. Og ikke alt som er godt ønsker man å gjøre hele tiden.

Så det er her dagens nettsted kommer inn: Statens Tobakkskaderåd har laget en web som blant annet tar sikte på å hjelpe deg som kjemper med suget. Du kan for eksempel kikke på helseinformasjonen, hvis du allerede har glemt de gode grunnene. Du kan teste deg på både avhengighetsgrad og slutte-motivasjon i "Røykeslutt"-seksjonen, du kan bestille oppgaveheftet Røykfri Dagbok, og du kan melde seg på avvenningskurs om du trenger ansikt-til-ansikt assistanse.

Om alt annet skulle svikte, så kan du jo bare bli sittende og surfe rundt i "Ungdom"-seksjonen, så har du i hvert fall noe annet å gjøre med hendene den stunden. (Få i så fall med deg tegneseriestripen Røyke Roy, som jeg personlig er ganske svak for!)

Pass bare på å unngå sidene om røykeloven, for jeg mener fortsatt at dette er et stykke lovgivning som er så stupid at det kan få selv den mest ihuga røykekutter til å gripe etter pakka i pur trass. Og det er vel ikke akkurat det som er hensikten.

Til alle dere som har sluttet, og som klarer å holde dere røykfrie: Jeg respekterer og beundrer dere! Måtte viljestyrkens skytsengel alltid stå dere bi!

Og til oss som allerede er frafalne: Husk at det alltid kommer en ny anledning. Neste årsskifte er til og med et særdeles rundt tall, og hvilke forsetter kan man ikke knytte til nettopp dette historiske øyeblikket.

La meg derfor utbringe en lykkebringende skål for oss alle - i god, skotsk maltwhisky. Ja, for litt skal man jo unne seg også!

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.