JUSS OG SAMFUNN

Stygg personvernglipp av Odin

Fondsforvalterne i Odin skulle nok tatt et kurs i personvernsforvaltning. I februar sendte de ut brev til 159.000 av sine kunder, og utenpå konvolutten trykket de kundens høyst private fødselsnummer.

Per Christian Stokke
31. mars 2000 - 13:01

Konvolutten inneholdt årsrapporten til Odin Forvaltning, men endel andelshavere syntes nok det som sto på adresse-etiketten var mer interessant.

Der hadde nemlig Odin trykket navn, adresse og altså fødselsdato og personnummer, melder NRK Dagsnytt.

Odin fikk stoppet utsendingen av rapportene etter 159.000 utsendte, og meldte sporenstreks fra både til Datatilsynet og Kredittilsynet.

Glippen skjedde i slutten av februar, og det tok ikke mange dagene før Datatilsynet fikk klager fra Odins kunder via telefon og brev.

- Vi ser alvorlig på dette, men har valgt å ikke gå til anmeldelse. Det er rett og slett snakk om en tabbe, en menneskelig svikt fra Odins side, sier informasjonssjef i Datatilsynet Hege Njaa Rygh til digi.no.

Hun understreker at den slags informasjon er privat og på det grunnlag skal holdes skjult, og i tillegg kan fødselsnummeret brukes til kriminelle forhold.

De har besluttet å la Odin rydde opp i rutinene sine selv.

- Dette vil jo være et problem for Odin, for de er avhengige av kundenes tillit. Vi stoler på at de har satt igang tiltak for å sikre at forholdet ikke gjentar seg. Hva slags tiltak de vil iverksette får de ta internt, sier Njaa Rygh til digi.no.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.