Styr Nokia-mobil med bevegelser

Nokias N95-mobil har innebygd funksjonalitet som først nå skal tas skikkelig i bruk.

Styr Nokia-mobil med bevegelser

Nokias N95-mobil har innebygd funksjonalitet som først nå skal tas skikkelig i bruk.

Bevegelsessensor i mobiler er ikke noe nytt. Blant mobilene som har det, er Sony Ericsson-modellene W580, W910 og K850, Apple iPhone og Nokia 5500. Men akselerometeret har bare blitt brukt til spesielle områder, for eksempel styring av en musikkspiller.

Også flere av Nokias N-modeller skal ha en slik bevegelsessensor. Dette inkluderer N95-modellen, selv om denne til nå bare antagelig bare er blitt brukt til å markere om bilder er tatt i portrett- eller landskapsmodus. Men nå åpnes det for et langt bredere bruksområde.

Nokia Research Center holder på med å lage en aktivitetsmonitor til N95. Dette er en form for programvarebasert skritteller. Programmet er foreløpig ikke blitt utgitt, men i forbindelse med utviklingen av programvare, har Nokia også laget et C++-bibliotek som gjør det enklere å lage annen programvare som tar i bruk mobilens triaksiale akselerometer.

Dette biblioteket er nå tilgjengelig som en plugin fra denne siden. Pluginen er dog ikke noen offisiell utgivelse fra Nokia og brukes på eget ansvar.

Sammen med pluginen er det mulig å laste ned en enkel applikasjon, MovingBall, som demonstrerer bruken av bevegelsessensoren i mobilen. Ballen reagerer på bevegelser i alle retninger. Også kildekoden til applikasjonen er tilgjengelig.

Det kan virke som om det snart også vil komme mer nyttige programmer som utnytter denne funksjonaliteten. RotateMe er et gratisprogram som i en kommende utgave skal registrere om mobilens skjerm vises i portrett- eller landskapsretningen, og automatisk endre innholdet på skjermen i henhold til dette. Programmet skal først bli tilgjengelig i slutten av november, men en video som demonstrerer funksjonaliteten på en N95 er tilgjengelig på denne siden.

Til toppen