IT-BRANSJEN

Styremedlem om hvorfor Sam Altman ble sparket fra Open AI: Løgn og svik

Mange spørsmål er fortsatt ubesvart etter kuppet i Open AI. Nå uttaler tidligere styremedlem Helen Toner seg om kranglene som førte til Sam Altmans exit.

Sam Altman under en konferanse i San Francisco i november 2023.
Sam Altman under en konferanse i San Francisco i november 2023. Foto: Reuters/Carlos Barria
Kalle Wiklund, Nyteknik
2. juni 2024 - 16:45

Nyheten traff teknologibransjen som en bombe i midten av november i fjor. Sam Altman, medgründer og administrerende direktør i Silicon Valleys «darling» Open AI, hadde uventet fått sparken.

Det som fulgte kan sammenlignes med en teknisk såpeopera. Først gikk det rykter om at Sam Altman var i samtaler om å komme tilbake som administrerende direktør, støttet av tunge investorer. 24 timer senere brøt forhandlingene sammen, og Altman ble kort tid etter tilbudt en toppjobb i Microsoft.

Anklaget for «giftig lederstil»

Men han begynte aldri der. Fire turbulente dager etter at han ble sparket, ble Sam Altman reinstallert som administrerende direktør i verdens mest fremtredende KI-selskap.

Allerede da, i november, var det kjent at Altman fikk sparken etter en konflikt med det daværende styret. Det har vært anklager om at Sam Altmans lederstil er giftig, og at han for eksempel har for vane å fryse ut ansatte.

Nå står forskeren Helen Toner frem og forteller sitt syn på hendelsene som ledet frem til høstens store drama i KI-bransjen. Toner, som blant annet forsket på kunstig intelligens, satt i styret til Open AI frem til den interne striden.

Ifølge ny rapport satser Open AI og Microsoft, her ved sjefene Sam Altman (t.v.) og Satya Nadella, nå stort på KI-maskinvare. Bildet er fra en tidligere anledning.
Les også

Medier: Open AI og Microsoft bygger ekstrem KI-superdatamaskin til over tusen milliarder kroner

– Sam Altman gir falsk informasjon

I podkasten The Ted AI Show slår hun fast at styret den gang mistet tilliten til Sam Altman av flere grunner. En av disse skal ha vært at Altman unnlot å avsløre at han på det tidspunktet eide og hadde full kontroll over investeringsfondet Open AI Startup Fund.

Sam Altman skal også, ifølge Helen Toner, ved flere anledninger ha gitt uriktige opplysninger til styret om selskapets sikkerhetsprosesser i utviklingen av KI-språkmodeller.

Toner hevder også å ha vært et utpekt mål for Sam Altman. Dette etter at hun hadde publisert en forskningsrapport som gjorde Open AIs administrerende direktør sint.

– Sam begynte å lyve for andre styremedlemmer for å prøve å få meg sparket, sier hun i podcasten.

Skal ha mørklagt Chat GPT-lanseringen

Ifølge Helen Toner skal styret ha hatt en bevisst begrenset innsikt i Open AIs operasjoner på tidspunktet for chatboten Chat GPTs lansering i november 2022.

– Vi fikk ingen informasjon på forhånd. I stedet hørte vi om Chat GPT via Twitter.

Til slutt fikk styret nok, og bestemte seg for å sparke Sam Altman. Og den eneste måten å lykkes med det var ved å gå bak ryggen hans, sier Helen Toner.

– Det var klart at så fort Sam fikk den minste anelse om hva vi gjorde mot ham, ville han gjøre alt i sin makt for å undergrave styret og hindre oss i å sparke ham.

Open AI: Skuffet over Helen Toner

I podcasten svarer Open AI på påstandene fra det tidligere styremedlemmet. Nåværende styreleder, Bret Taylor, uttalte at en uavhengig gjennomgang viste at det var interne konflikter innad i styret som førte til at Sam Altman trakk seg – ikke mangel på sikkerhetsprosesser rundt selskapets KI-utvikling.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Da euroen kom til Trondheim
Da euroen kom til Trondheim

– Vi er skuffet over at Helen Toner tar dette opp igjen. [...] Over 95 prosent av de ansatte ønsket at Altman skulle komme tilbake som administrerende direktør. Vårt fokus er fortsatt på å fortsette arbeidet med å utvikle AGI (generell kunstig intelligens) som kommer hele menneskeheten til gode, sier Bret Taylor.

Artikkelen ble først publisert på Nyteknik.

Schibsted satser på Chat GPT til alle ansatte. Hovedmålet er merverdi for sluttbrukerne av selskapets produkter. Bildet er fra Schibsteds kontor i Helsinki i Finland.
Les også

Schibsted kjøper Chat GPT til nesten alle ansatte

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.