Styrer unna egen merkeordning for dataspill

Den danske kulturministeren ønsker ingen spesiell dansk merkeordning for dataspill og følger heller en pan-europeisk ordning. Norske myndigheter vurderer også om norske dataspill skal spesialmerkes.

Den danske kulturministeren ønsker ingen spesiell dansk merkeordning for dataspill og følger heller en pan-europeisk ordning. Norske myndigheter vurderer også om norske dataspill skal spesialmerkes.

Det danske Medierådet for Børn og Unge sorterer under det danske Kulturministeriet (Kulturdepartement) og har kommet med en innstilling om dataspill og påvirkning på unge sinn. Det danske rådet konkluderer med at dataspill skaper vennskap blant unge og ikke har den voldseffekten som tidligere antatt.
Les om undersøkelsen her:
Dataspill er sosiale magneter

Nå sier den danske kulturministeren Elsberth Gerner Nielsen at hun vil følge Medierådets innstilling om ikke innføre en en spesiell dansk merkeordning for dataspill. I stedet skal den europeiske merkeordningen kalt "ELSPA" utvides til å gjelde dansk-produserte spill, skriver Kulturministeriet i en pressemelding.


I Norge vurderes den samme problematikken. Avdelingsdirektør Bengt Hermansen i Kulturdepartementets medieavdeling sier til digi.no at de også ser på om EUs merkeordning som et minimumskrav holder, eller om de skal gå lenger.

I hovedsak dreier ELSPA seg om anbefalte aldersgrenser som spillene merkes med.

- Vi regner med at et forslag vil gå ut på høring i løpet av første halvår, sier han og sier de synes selvjustis fra bransjen har mye for seg.

- Vi heller i retning av at bransjen selv tar ansvaret for dette i så stor grad som mulig, sier Hermansen.

Den danske kulturminister Nielsen svelger argumentet fra det danske Medierådet om at voldelige dataspill blir oppfattet på linje med andre spill og at film- og videovold er mye mer skadelig.

Interaktiviteten gjør ikke at påvirkningen på ungene blir mer voldsom, spillene faller heller inn under kategorien "vill og voldsom lek", mener altså danske myndigheter.

Til toppen