Styrer USAs atomvåpen med disketter

Og ikke av den «moderne» typen.

NTB
26. mai 2016 - 08:49

Washington (NTB-AFP): Flere funksjoner i USAs atomvåpenprogram styres med hjelp av floppydisker –  datateknologi utviklet på 1970-tallet, som for lengst er blitt foreldet.

Om du i det hele tatt husker floppydisker –  og hvor stor du mener en standarddisk er –  sier ikke så rent lite om hvor gammel du er og hvor lenge du har brukt dataverktøy. Den amerikanske riksrevisjonen har funnet opptil flere systemer som er så gammeldags at det skaper bekymring.

Et kommandosystem i forsvarsdepartementet kjører på en IBM Series 1 datamaskin –  en modell som kom ut i 1976 og som bruker 8-tommers floppydisker. Dette systemet «koordinerer operative funksjoner i USAs atomstyrker, slik som interkontinentale missiler, bombefly og tankfly».

Det funker

Gerald Ford var president da den aktuelle IBM-maskinen kom på markedet. Siden den gang har USA byttet president seks ganger, men de har altså ikke byttet ut 8-tommersdiskene.

– Systemet er fortsatt i bruk fordi det, kort sagt, fortsatt fungerer. Likevel er planen å skifte ut floppydiskene innen utgangen av 2017 for å unngå problemer knyttet til at teknologien blir utdatert, sier oberstløytnant Valerie Henderson i det amerikanske forsvarsdepartementet.

Ellers i markedet ble 8-tommersversjonen etter hvert erstattet av 5,25-tommersdisketter –  som regel uttalt fem-og-en-kvarttomsdiskett –  og deretter den stive 3,5-tommersdisketten som var stiv og dermed ikke lenger hadde bøyeligheten som ga floppydisken dens engelske navn. Fra 2007 var det sjelden å se nye datamaskiner med diskettstasjon, etter hvert som CD-er, USB-pinner og andre lagringsmedier tok over. (©NTB)

Flere eksempler på eldgamle IT-systemer som stadig brukes av amerikanske myndigheter, finnes her.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.