BEDRIFTSTEKNOLOGI

Styrker stillingen i Japan

AT&T er i innledende samtaler med British Telecom (BT) der målet er å selge ut aksjer i det japanske mobilselskapet Japan Telecom. For BT er muligheten kjærkommen, men dyr, for oppkjøpet vil måtte lånefinansieres.

Frode Eriksen
11. des. 2000 - 05:12

BT har i sin nye strategi bare tilbake Japan på sin agenda om ekspansjon i Asia, og vurderer nå mulighetene for å selge seg ut av sine interesser i flere asiatiske marked som blant annet Korea, Singapore og Hong Kong.

Nå kan det britiske selskapet styrke stillingen i Japan, takket være amerikanske AT&T. Selskapet avtalte nemlig 30. november at det dominerende japanske mobilselskapet NTT DoCoMo skulle få kjøpe en aksjepost på 15 prosent i AT&T for nær 90 milliarder kroner.

Dominoeffekten var at AT&T, som fra før sammen med BT eide 30 prosent i det japanske teleselskapet Japan Telecom, fortalte at intensjonen var å selge seg ut, siden Japan Telecom konkurrerer med NTT DoCoMo i Japan.

AT&T kontrollerer 10 prosent av aksjene i Japan Telecom, og vil nå selge disse til BT, skriver blant annet Bloomberg. Forhandlinger er innledet ifølge The New York Times, mens Financial Times skriver at møter mellom de to selskapene er nært forestående.

BT kan imidlertid møte konkurranse fra et annet selskap, Vodafone, som også har eierinteresser i Japan Telecom og er en av BTs tøffeste konkurrenter på det britiske mobilmarkedet. Vodafone eier 26 prosent i J-Phone, som er Japan Telecoms mobildivisjon. Japan Telecom er Japans tredje største telekomselskap.

Verken AT&T, BT eller Vodafone har kommentert saken. En talsmann for BT skal imidlertid ha understreket at selskapet har nære forbindelser med Japan Telecom. Det er imidlertid sikkert at AT&T ikke vil ha eierinteresser i Japan Telecom, så lenge selskapets rival i Japan, NTT DoCoMo har eierinteresser i AT&T.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.