Styrket boikott-trussel mot Intel

Etter et møte med Intel har tre personvernorganisasjoner opprettholdt og styrket boikott-trusselen mot selskapet.

Etter et møte med Intel har tre personvernorganisasjoner opprettholdt og styrket boikott-trusselen mot selskapet.

Bakgrunnen for boikotten er Intels utspill der nye prosessorer utstyres med et eget serienummer som kan leses over Internett. Den uttalte hensikten med serienummeret er å bedre sikkerheten ved for eksempel elektronisk handel. Oppfatningene av serienummerets verdi for sikkerheten spriker veldig. Trenden blant ekspertene synes å være at virkningen vil være minimal, og flere har avvist den som et markedsføringsgimmick.

Personvernorganisasjonene Electronic Privacy Information Center, Junkbusters og Privacy International ser på serienummeret som et hårreisende angrep mot personvernet. I forrige uke ga Intel delvis etter for deres krav: Avlesningen av nummeret vil styres fra programvare installert på hver PC med en nummerert prosessor, og programvaren skal i utgangspunktet være innstilt på "ikke avlesning".

Personvernerne hadde et to timer langt møte med Intel torsdag. Etter møtet hadde de en egen samling der de fant ut at programvareløsningen ikke var tilstrekkelig, og at Intel måtte gjøre endringer i selve maskinvaren for å sikre at serienummeret ikke vil kunne avleses under noen omstendighet. Boikottvarslet opprettholdes til Intel både gjennomfører de nødvendige endringene i maskinvaren, og tilbakekaller alle Pentium III-brikker der serienummeret allerede er innfelt.

Boikotten retter seg ikke bare mot Intel, men mot alle PC-produsenter som leverer maskiner med serienummererte prosessorer.

Personvernerne har hatt et eget møte med USAs handelsmyndigheter FTC (Federal Trade Commission). De opplyser at de er blitt kontaktet av anklagemyndighetene i delstatene New York og Massachusetts med tanke på en mulig rettslig forfølgelse av serienummererte prosessorer.

Det er opprettet et eget nettsted - Big Brother Inside - for å fremme boikotten.

---
Les også digi.nos data-redaktørs tidligere kommentar-artikkel om saken (se "Intels tvetydige id-nummer" - peker nedenfor), red.anm.

---

Til toppen