Suksess som ikke kan oppgraderes

Farge-TV er trolig tidens tekniske standard, for TVen kan ikke - på godt og vondt - oppgraderes.

Farge-TV er trolig tidens tekniske standard, for TVen kan ikke - på godt og vondt - oppgraderes.

I IT-bransjen hagler det med påstander og etableringer av standarder. Noen blir aldri standarder og mange lever bare noen få år. Bare enkelte, som blant annet IDE (tilkobling av lagring) rekker å bli gamle.

Dette har selvfølgelig noe ulemper, men ikke alt er negativt. Måten vi bruker TV på er et interessant eksempel til sammenligning.

For TV og spesifikt PAL-teknikken som vi bruker her i Europa må være en av de eldste og mest suksessfulle standardene vi har sett.

TV ble oppfunnet i USA allerede på 20-tallet og det første regulære sendingene ble startet i Tyskland for 70 år siden i dag. CBS laget farge-TV i 1940 og dagens PAL-standard ble patentert i 1963.

Årsaken til at PAL har fått leve i hele hele 42 år så langt og minst vil få leve 10-15 år til, er rett og slett at resultat er ganske fantastisk.

Tatt i betraktning hvor andre ting stod i 1963 var muligheten for å motta levende fargebilder gjennom luften i tilnærmet VGA-kvalitet helt utrolig. Men nå imponerer ikke PAL så veldig og vi betaler prisen for å ha giftet oss med en gitt teknikk.

For nå sitter PAL som bokstavelig talt støpt. Støpt fast i elektronikk som ikke kan oppgraderes. Hundre millioner-talls TV-apparater, produksjonsutstyr for milliarder. I tillegg er en lang rekke apparater som tilknyttes TVene bundet til PAL og ikke minst er dagens frekvensfordeling tilpasset PAL.

Å oppgradere dette systemet er utrolig vanskelig og vil ta lang tid. Først nå kommer HDTV, 10-15 år etter de første forsøkene og det kommer til å ta tid før dette blir noen standard.

Fordelen med å lage en infrastruktur som er oppgraderbar slik PCer/servere er har sine åpenbare fordeler. For hadde datamaskiner vært laget som TVer, hadde Internett neppe vært funnet opp - vi hadde nok brukt tekst-terminaler fremdeles.

Trøsten er kanskje at vi hadde sparte en del penger. Min eldste datamaskin er fem år gammel, mens TVen er 15 år.

Til toppen