Sun: Activator sikrer MS-uavhengig Java

Sun kunngjør Activator, en programvaresnutt som skal kompensere for enhver inkompatibilitet mellom den egentlige Java og Java-en til Microsofts nettleser Internet Explorer.

Suns hensikt med dette er å avspore det selskapet oppfatter som Microsofts taktikk for å hindre programmeringsspråket Java fra å utvikle seg til et reelt alternativ for alle plattformer.

Ifølge Wall Street Journal virker Activator slik: Klient-maskinen saumfares etter en Java virtuell maskin (JVM), det vil si den modulen enhver maskin trenger for å tolke Java-programmer. Hvis klienten ikke har det Activator betrakter som en ekte JVM, sørger den for at en slik lastes ned automatisk. Hva Microsoft måtte ha av JVM inne i Internet Explorer blir følgelig irrelevant.

Microsoft karakteriserer Activator som "Storebror-teknologi". Talsmann Tod Nielsen sier til avisa at det er uholdbart med noe som uoppfordret erstatter komponenter i en brukers maskin.

En talsmann for Gartner Group karakteriserer Activator som et "frontalangrep mot Microsoft". Analytiker David Smith mener at dette taktiske trekket vil gjøre det enklere å utvikle Java-programmer, og at det vil fremme Suns stilling.

Activator skal distribueres gratis til utviklere.

Til toppen