Sun angriper telekom-markedet

Feiltolerant tjener, feiltolerant lagring, innlemmelse av telekom-standarder, oppgradert nettadministrasjon og Java for "intelligente nett" er bestanddelene i Suns nye strategiske satsing.

Feiltolerant tjener, feiltolerant lagring, innlemmelse av telekom-standarder, oppgradert nettadministrasjon og Java for "intelligente nett" er bestanddelene i Suns nye strategiske satsing.

Hensikten er å tilby tiltrekkende og pålitelig utstyr til teleselskaper som vil tilby tjenester for nett med både tale og data. Sun utfordrer særlig etablerte leverandører av både feiltolerante systemer (Tandem og Stratus, nå eid av henholdsvis Compaq og Ascend) og nettforvaltningssystemer (Computer Associates, Tivoli og Hewlett-Packard) på både pris og funksjonalitet.

Suns nye tilbud skal være egnet til televerk som ønsker å implementere tjenester knyttet til tale over IP, tjenester der oppringninger settes over til ulike telefoner avhengig av tidspunkt på døgnet, nødstjenester, tjenester som sjekker kredittkort mens det ringes, signalkontrolltjenester, katalogtjenester og så videre.

Den nye feiltolerante tjeneren er døpt Netra ft 1800. Sun garanterer en opptid på 99,999 prosent. Det medfører garantiansvar dersom maskinen er nede eller må tas ned i mer enn fem minutter i løpet av et år. Feil eller reparasjoner skal ikke føre til nedetid. Omfattende redundans i arkitekturen gjør at systemet skal kunne berge seg selv i tilfelle maskinvaresvikt etter mindre enn ett sekund, uten tap av data. Maskinen er sertifisert etter nivå 3 i Bellcores NEBS-spesifikasjon (Network Equipment Building System).

Maskinen drives av 64-biters varianten av Solaris. Sun peker på at dette medfører den fordelen at applikasjoner kan utvikles på en vanlig Solaris-maskin, og straks kjøres på den feiltolerante tjeneren. Netra ft 1800 har PCI-buss, og egenutviklet maskinvare som hindrer PCI-komponenter fra å ødelegge for det som foregår i hovedminnet. Det er i utgangspunktet 4 GB minne, 16 PCI-spor, 12 SCSI-spor, og fire spor til CD eller DAT. Maskinen kan konfigureres med opptil fire UltraSparc-II prosessorer i 300 MHz. Den har fysiske mål som gjør at den passer i standard telekom-racker. Prisen starter på 160.000 dollar, men en gjennomsnittsinstallasjon ventes å komme på flere hundre tusen dollar eller noen millioner kroner. Sun mener at prisnivået vil ligge på ned til halvparten av det på tilsvarende maskiner fra Tandem eller Stratus. Maskinen skal være tilgjengelig nå, men leveranser i større omfang ventes ikke før i annet kvartal.

På lagringssiden utfylles tjeneren av nye løsninger - videreføringer av StorEdgeTM- døpt Netra st A1000/D1000 som også er sertifisert etter nivå 3 i NEBS. Løsningen kjennetegnes av omfattende redundans og evnen til å bytte moduler mens systemet er i drift.

Sun oppgraderer systemadministrasjonsverktøyet Solstice Enterprise Manager til versjon 3.0 spesielt med tanke på behovene innen telekom. Produktet støtter alt fra Java til proprietære telekom-protokoller, og er spesielt innrettet på televerkenes typiske enorme nettverk. Brukergrensesnittet er forbedret, blant annet med web-basert tilgang via nettleser, og med Java-verktøy som gjør det mulig å lage "agenter" som varsler om problemer eller til og med prøver å løse dem. Solstice skal i framtiden oppgraderes til å støtte Jini, Suns opplegg for automatisk nettilknytning av alle slags apparater. En nærmere kunngjøring om Jini ventes i slutten av januar. Den nye Solstice prises til fra 15.500 dollar og oppover.

Sun samarbeider med IBM, Bellcore og Trillium Digital Systems om "Java Advanced Intelligent Network" (JAIN) som skal gjøre det mulig å opprette all slags nye teletjenester. JAIN betegnes som et JavaBeans-basert rammeverk for utvikling av telekom-applikasjoner.

Til toppen