Sun åpner Solaris for utviklere

Om ikke akkurat helt åpen - Sun setter i det minste døra på gløtt for Solaris. Sun akter å legge ut all sin plattform-programvare som "kvasi-åpen" kildekode. Dermed får utviklere gratis tilgang til Solaris.

Om ikke akkurat helt åpen - Sun setter i det minste døra på gløtt for Solaris. Sun akter å legge ut all sin plattform-programvare som "kvasi-åpen" kildekode. Dermed får utviklere gratis tilgang til Solaris.

Sun baserer spredningen av Solaris og annen "plattform-programvare" (som Jini, Java og utviklingsverktøyet Java Workshop) på sin såkalte "Community Source License", som innebærer at det er gratis å bruke f.eks. Jini, men at du betaler royalty når Jini-produktet ditt kommer i salg.

Ifølge Sm@rt Reseller utvides nå "Community Source" til også å omfatte operativsystemet Solaris."Community Source" er lisensieringsordning som tillater utviklere å lisensiere og laste ned kildekode over nettet. De som benytter kildekode til forskning og utvikling må returnere feilfikser til Sun og publisere videre kildekode til andre.

Ifølge ZDNN har Sun ennå ikke satt noen dato for når Solaris-plattformen vil bli konvertert til "Community Source", men produktgrupper innen Sun-systemet ventes å gripe fatt i modellen ganske umiddelbart, om de da ikke kan komme opp med gode forretningsmessige eller strategiske grunner som skulle tilsi noe annet, sier Suns videpresident Jim Mitchell til ZDNN.

Sun har lenge utsatt annonseringen av Solaris i Community Source-programmet fordi selskapet ikke eier 100 prosent av den intellektuelle kapitalen som er lagt ned i plattformen. Selskapet jobber nå med å få med alle parter på frislippet av Solaris. Sun klarte forsåvidt det samme kunststykket med IBM Corporation og andre selskaper som hadde bidratt til utviklingen av kildekoden til Java (se peker til relatert artikkel i margen til høyre, eller nedenfor denne artikkelen).

- De selskapene var allerede med i "Community Source"-spillet, sier Mitchell til Sm@rt Reseller, og legger svulstig til:

- Når du vil lisensiere Jini og returnerer endringer, så gir du ikke forbedringene til Sun men til "Juni-samfunnet".

Sun har altså ingen spesielle rettigheter - den reelle verdien i åpen kildekode er at innovasjonen spres rundt omkring på flere hender, for ikke å si hjerner. Programmerere ser nærmest ut til å være genetisk disponert for å prøve å gjøre eksisterende programvare enda bedre, og det er dette Sun ønsker å dra kommersiell nytte av.

Sun håper og tror at "Community Source" vil gi Solaris en eksplosiv vekst, lik den det åpne kildekodemiljøet har betydd for gratis-operativsystemet Linux. Spørsmålet er om Sun går langt nok: Java-utviklere mener Sun ennå har et stykke å gå, og Jini-menigheten diskuterer for tida mer hva de ser som begrensninger i Suns lisensieringsprogram enn å utvikle ny programvare for plattformen.

"Community Source" vil tvinge Sun til å måtte takle flere store problemstillinger: Selskapet vurderer i skrivende stund å åpne opp helt for Sun Workshop, Suns nye 64-bit utviklingsverktøy for Solaris, men det vil i så fall bety at Sun også må legge alle kortene på bordet i forhold til Suns SPARC-arkitektur.

Så langt er det mange som tviler Sun vil gå.

"Det reiser spørsmålet, hva er våre kronjuvler?" innrømmer Williams.

Til toppen