BEDRIFTSTEKNOLOGI

Sun byttet side i viktig standard

Sun og Microsoft har fremmet en ny WS-spesifikasjon på et felt der Sun tidligere samarbeidet med Oracle.

13. aug. 2004 - 13:26

Et av de få feltene der det har vært fremmet avvikende standarder innen webtjenester («web services» eller WS) har med pålitelig håndtering av meldinger å gjøre. W3C – dit Microsoft og IBM sender sine samordnede spesifikasjoner – har standarden WS-ReliableMessaging, mens Oasis har ratifisert, på forslag fra blant andre Sun og Oracle, en konkurrerende standard kjent som WS-Reliability.

Det er bred enighet om at WS-ReliableMessaging og WS-Reliability bør slås sammen, siden det ikke har noen hensikt å operere med to avvikende standarder for pålitelige meldinger.

Tirsdag kunngjorde BEA, IBM, Microsoft, SAP og Sun at de har samarbeidet om en standard kjent som WS-Addressing. Hensikten med denne er å tilby en standard for utveksling av webtjenestemeldinger mellom flere endepunkter. I kunngjøringen heter det at WS-Addressing støtter opp om flere andre viktige W3C-standarder for webtjenester, blant dem WS-ReliableMessaging. Det heter videre at de som står bak spesifikasjonen for WS-Addressing «ser fram til et framtidig samarbeid for å etablere en bindkraftig arkitektur for webtjenester».

Tilfellet kan tolkes dit hen at Sun er i ferd med å ta avgjørende skritt for å slutte seg til det tette samarbeidet som Microsoft og IBM har gått i spissen for innen standardisering av webtjenester, og at det kan varsle den praktiske døden for WS-Reliability. Uavhengige kommentatorer har pekt på at det er mer enn formelle forskjeller mellom WS-Reliability og WS-ReliableMessaging, siden sistnevnte blant annet tar hensyn til andre viktige W3C-spesifikasjoner som WS-Security og WS-Policy.

Sun vil ikke si konkret hva slags andre WS-spesifikasjoner det kan være aktuelt å samarbeide med Microsoft og IBM om, men understreker at det er et «tett samarbeid med Microsoft om interoperabilitet og standarder».

I april i år inngikk Sun og Microsoft et bredt anlagt forlik som begravde alle søksmål og understreket partenes felles ansvar for å tilfredsstille markedets krav til interoperabilitet innen informasjonsteknologi.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra