BEDRIFTSTEKNOLOGI

Sun deler opp Java bedriftspakke

Sun tar flere tiltak for å forfine sin prismodell, blant annet deler de opp Java Enterprise System.

1. feb. 2005 - 14:19

I dag er dagen da Sun kommer med sin kvartalsvis produktoppdatering. Som vanlig er det offisielle varsler om hva man har i vente. Derimot er det en rekke styrte lekkasjer mot amerikanske medier.

Det går fram av disse lekkasjene at Sun vil endre på hvordan selskapet selger bedriftspakken Java Enterprise System. Det er også nye tanker rundt kjente Scott McNealy-utspill som salg av prosessorkrafttime, gigabytemåned og så videre. Sun-sjefen har gjentatte ganger de siste månedene snakket om hvordan han skal revolusjonere markedet for programvare, datakraft og lagring, slik at alt blir rimeligere for alle kategorier brukere.

    Les også:

Sun har en felles betegnelse på alt dette, «utility computing», som kanskje kan oversettes til «nyttebasert IT». En nyttebasert IT-tjeneste skal ifølge selskapet ha disse egenskapene: enkel å bruke, tilgjengelig overalt, pålitelig, og umiddelbart utvidbar etter behov.

Java Enterprise System er en helhetlig pakke med tilgangskontroll, webserver, applikasjonsserver, kalender, e-post, lynmelding, klynge- og utviklingsverktøy til bedrifter, for en fast pris beregnet til 100 dollar per ansatt per år.

Etter den nye modellen vil den helhetlige pakken økes til 140 dollar per ansatt per år. På den andre siden vil bedrifter som ikke trenger hele pakken, kunne velge en eller flere av fem forskjellige delpakker. Delpakkene skal koste 50 dollar per ansatt per år. Lekkasjene sier ingenting om et alternativ som Scott McNealys nestkommanderende Jonathan Schwartz har tenkt høyt, at bedrifter skal kunne kjøpe pakken til bare en bestemt avdeling, og betale ut fra hvor mange ansatte det er i den avdelingen.

Alle de fem nye pakkene omfatter utviklingsverktøy, nærmere bestemt Java Studio Creator og Java Studio Enterprise. Ellers ser de slik ut (kildene oppgir forskjellige navn, og de endelige navnene kan tenkes å inneholde ord som «Java», «platform» og «system» i tillegg til betegnelsene som er gjengitt her):

  • Application Suite er rettet mot store bedrifter som vil legge ut funksjonalitet som webtjenester («web services»), og inneholder applikasjonstjener, klyngeverktøy og portalverktøy.

  • Web Infrastructure er rettet mot mellomstore bedrifter og avdelinger, og inneholder en tilpasset utgave av applikasjonsserveren, katalogtjenester og webserver.

  • Identity Suite for dem som bare trenger autentisering og sikker engangspålogging.

  • Communications Suite for å dekke behov innen e-post, meldingstjenester, kalender funksjoner og liknende. Suite kan brukes også mot Microsoft Outlook-klienter på brukersiden.

  • Availability Suite der det primære hensynet er å sørge for oppetid på nøkkeltjenester, med blant annet klyngeverktøy.

Foreløpige reaksjoner blant analytikere skal være at det fortsatt er problemer – ikke bare for Sun – å få bedrifter med på denne abonnementsmodellen, at det virker fornuftig å dele opp Java Enterprise i flere pakker, og at Sun fortsatt savner et integreringsprodukt på programvaresiden.

Når det gjelder den mer allmenne modellen med datakraft betalt per prosessortime og lagring betalt per gigabytemåned – som Sun har kunngjort, men ennå ikke kommet i gang med i praksis – vil det lanseres tanker om flere tjenester under merkelappen «Sun Grid».

Sun sier til ZDNet at de har samtaler med fem større kunder innen finans og olje og gass, som er interessert i å kjøpe prosessortimer tilsvarende maskineri med opptil 5000 prosessorer. Lagringstjenester skal få differensierte priser ut fra tjeneste- og sikkerhetsnivå, og vil komme i gang innen begynnelsen av april.

En interessant tjeneste som McNealy nevnte på Oracle World i San Francisco i begynnelsen av desember, er å gå sammen med bredbåndsleverandører om å levere klientprogramvare til forbrukere, slik at de kan nøye seg med tynne klienter og likevel ha tilgang til alle typiske applikasjoner. McNealy mener han kan selge tynne klienter gjennom bredbåndsoperatører på samme måte som Nokia og andre selger mobiltelefoner gjennom mobiloperatører. Et prøveprosjekt skal være på trappene, kanskje i Palo Alto i delstaten California, og forespeile kommersiell tilgjengelighet en gang i sommer.

To andre nye Sun Grid-tjenester er en applikasjonstjeneste der Sun videredistribuerer partneres applikasjoner til bedrifter og enkeltpersoner fra sitt sentrale dataanlegg, og en utviklertjeneste som gir utviklere en anledning til å skrive programvare beregnet på å kjøres på Sun-systemer satt sammen av klynger av rimelige Opteron-prosessorer.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.