Sun deler ut Office-konkurrent - gratis

Sun forsøker igjen å revolusjonere databransjen. I går kjøpte Sun en klone av Microsofts Office for å dele den ut over Internett - gratis. AT&T har allerede signert partneravtale.

Sun har gått til stormangrep på Microsofts nesten-monopol på kontorprogramvare i et nytt forsøk på å endre Intel og Microsofts semimonopol i databransjen. Sun vil ikke si det direkte, men et av målene med gårsdagens oppkjøp og løfter er å ramme Microsoft midtskips. De rundt 100 millioner brukerne som stadig oppgraderer sine Office-pakker står trolig for 40 prosent av Microsofts inntekter.

Sun lover intet mindre enn å endre måten PC-bransjen fungerer på med gårsdagens oppkjøp av det tyskamerikanske selskapet Star Division, skriver Wall Street Journal. Star lager en programsamling som minner svært om Office, både i utseende og virkemåte - pakken kan nemlig lese alle Office-filformatene.

Star lar deg i dag laste ned Staroffice gratis dersom du er en student eller privatperson. (Se lenke under.) Samlepakken inneholder i likhet med Microsoft Office en tekstbehandler, regneark, database, presentasjonsprogram, e-post og et kalenderprogram. Foruten en Windows-versjon lager selskapet også utgaver for Linux, Sun Solaris, OS/2 og Java. (Se tidligere saker om Staroffice under.)

Sun lover nå at de skal gjøre to ting: Det første er å åpne for fri nedlastning også for vanlige bedriftsbrukere. Det andre å lage en gratistjeneste som lar deg bruke Staroffice over Internett - gratis. Star Office finnes allerede i en versjon for Java som kan brukes over Internett.

Dermed får du kontorprogramvare ikke bare på en PC, men også andre typer enklere maskiner. Senere i høst lover Sun å lage en Internett-tjeneste som skal hete Starportal. Ved å gå inn på denne tjenesten kan du laste ned en Java-applet og bruke Staroffice.

Bedrifter og andre Internett-operatører vil også kunne servere Staroffice til sine brukere. I ekte Linux-ånd lover Sun at du også skal kunne laste ned koden til Staroffice for selv å kunne lage spesialtilpassede versjoner.

Sun har allerede signert en partner-avtale. Mektige AT&T, videreføringen av det amerikanske televerket Bell, skal tilby Staroffice til sine Internett-kunder.

Det store spørsmålet er hvordan Sun skal tjene penger på sin investering (det er ikke kjent hva Sun betalte for Staroffice.) Sun mener at fordi de er ledende på salget av Internett-servere, vil de tjene på en generell vekst i Internett-markedet.

Men det er liten tvil om at Sun satser høyt. Microsoft har tidligere knust konkurrenter som Wordperfect/Novell/Corel, Borland og Lotus. Lotus tilbød tidligere en lignende Java-programsamling kalt E-Suite, men la i forrige uke ned dette produktet. Også norskeide Seven Mountains Software tilbyr en Java-programsamling.

Sun har hatt delt suksess med sine angrep på Intel og Microsoft. Java har vært en utrolig suksess som har åpnet for en rekke nye maskintyper og operativsystem, men Sun har selv ikke lykkes med sine NC-maskiner.

Rob Ederle, analytiker i Giga Informations Group, mener likevel Sun har en god sjanse fordi så mange Office-brukere er misfornøyd. En fersk Giga-rapport viser at 75 prosent av alle Office-brukere ville ha byttet hvis det fantes en bedre konkurrent, skriver Wall Street Journal.

;