BEDRIFTSTEKNOLOGI

Sun dobler ytelsen med ny UltraSparc

Sun ventes mandag å annonsere UltraSparc IV-prosessor som skal tilby inntil dobbelt så mye ytelse som forgjengerne.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
13. okt. 2003 - 10:38

Sun ventes å starte produksjonen av UltraSparc IV-prosessorer senere i år. I praksis består denne prosessoren av to UltraSparc III-kjerner bygget inn i én eneste siliumbrikke. Når brikken kommer på markedet, trolig i juni 2004, vil den ifølge News.com ha en klokkehastighet på 1,2 GHz.

    Les også:

Brikken skal kunne benytte de samme soklene som UltraSparc III, noe som skal gjøre oppgradering relativt enkelt for kundene.

- Dette gjør at Sun fortsatt er med i konkurransen, sier analytiker Nathan Brookwood til News.com.

- Jeg vet ikke om UltraSparc IV i seg selv er nok til å overtale folk til å gå over til Sun, men den bør være tilstrekkelig til å sørge for at de som "allerede er inne i teltet forblir inne i teltet".

Prosessoren vil i første omgang lages ved å bruke en 130 nanometers produksjonsprosess, men selskapet vil gå over til en 90 nanometers teknikk i løpet av neste år. Mindre skala betyr blant annet flere brikke per silisiumskive og gjerne billigere produksjonskostnader.

Sun er langt fra alene om å tenke prosessorer med flere kjerner, både Intel, AMD og IBM jobber med det samme.

Sun har tidligere fokusert på å utføre instruksjoner så raskt som mulig i én brikke, men dette er vanskelig på grunn av de stadige forsinkelse som oppstår i kommunikasjonen med datamaskinens hovedminne. En metode for å omgå dette problemet er å legge til stadig større hurtigminne i prosessorbrikken, slik at informasjon som stadig benyttes raskt kan aksesseres. Men denne løsningen er kostbar og gjør brikkene betydelig større.

Ved å implementere mer enn én kjerne i brikkene kan prosessorene utføre flere oppgaver eller tråder samtidig. Prosessoren skifter til en ny tråd når en aktiv tråd blir belastet av en flaskehals i minnesystemet.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.