RESULTATERFINANS

Sun er tilbake i storform

Sun har slitt med store tap i mange år, men nå virker medisinen til Jonathan Schwartz.

31. juli 2007 - 08:36

Sun hadde sin storhetstid under dotcom-årene da deres servere ble favoritt-verktøyet til alle oppstart-selskapene. Men så kom fallet og mange år med store tap, for medgründer Scott McNealy nektet å kutte i staben.

Mange begynte å derfor avskrive Sun, som er nå er blitt en sjelden fugl i IT-bransjen: Selskapet lager både sine egne prosessorer og operativsystem. I tillegg skaper Sun mye programvare, blant annet Java-systemet. Slike total-leverandører fantes det mange av på 90-tallet, men nå er det bare Sun og IBM igjen.

Nå ser endelig medisinen og kuttene til McNealys arvtager Jonathan Schwartz ut til å virke. I går la Sun frem sterke kvartalstall og aksjen gjorde et voldsomt byks på hele 12 prosent.

Sun fikk et resultat på 329 millioner dollar i siste kvartal, mot et tap på nesten det tilsvarende i samme kvartal i fjor. Resultatet ble dobbelt så bra som Schwartz hadde spådd.

Årsakene er flere: Salget har løftet seg 18 prosent på et år og endte på 3,84 milliarder dollar i det som er Suns fjerde finanskvartal.

Sun får også drahjelp av fallende komponentpriser, forteller selskapet.

Sun har mye å feire med dette rekord-resultatet. Det sier litt om situasjonen at Sun nå endelig kan legge bak seg et finansår med overskudd. Det er det første siden toppåret i 2001 - altså for seks år siden.

Suns servere står nå for 47 prosent av omsetningen, mens lagring står for 17 prosent. Tjenester står for resten. Det er lagring som vokser raskest.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.