Sun Fire 15000 utfordrer IBMs stormaskiner

Suns nye Sun Fire 15000 har ikke bare ytelse som en stormaskin. Sun lover at den også vil være i stand til å kjøre stormaskinprogrammer - under Solaris.

Suns nye Sun Fire 15000 har ikke bare ytelse som en stormaskin. Sun lover at den også vil være i stand til å kjøre stormaskinprogrammer - under Solaris.

Profileringen av Suns nye server Sun Fire 15000 er tilpasset et kundegrunnlag som ønsker å kombinere et høyt ytende IT-system med større pålitelighet og et enklere og sikrere liv.

- Det dreier seg om serverkonsolidering og erstatning av stormaskiner, sier nestkommanderende Edward Zander til Wall Street Journal.

Serverkonsolidering betyr at den nye maskinen kan erstatte en rekke mindre servere. Virkemidlene for å gjøre dette, er ikke bare overlegen ytelse. Sun Fire vil kunne partisjoneres i opptil 18 virtuelle maskiner. På den andre siden kan den bygges ut til opptil 106 prosessorer, eller den kan klynges i enda større systemer.

Poenget med serverkonsolidering, som forøvrig er blitt et moteord hos alle de store serverleverandørene, er større pålitelighetet og enklere og rimeligere drift. Etter terrorangrepene mot USA tirsdag 11. september, har flere blitt oppmerksom på fordelene serverkonsolidering innebærer når man skal få forretningen på fote etter en uforutsigbar katastrofe.

Stormaskinerstatning har heller ikke bare med ytelse å gjøre. IBM tjener gode penger på sine stormaskiner og gjort dem til hensiktsmessige grunnvoller for store organisasjoner som vil forbinde gode og sikre stormaskinprogrammer med den nye tid.

Ifølge ZDNet, vil Sun i etter middag norsk tid, samtidig med den offisielle kunngjøringen av sin nye storserver, fortelle at det har kjøpt en avdeling av programvarehuset Critical Path, for å få teknologi som gjør det mulig å kjøre stormaskinprogramvare under Solaris.

Profileringen av Sun Fire 15000 er følgelig en direkte utfordring mot IBM.

Om noen uker kommer IBM med sin direkte konkurrent til Sun Fire 15000, i form av en avansert Unix-server foreløpig kjent under dekknavnet Regatta. Ellers kan det nevnes at IBM har tradisjoner på å kombinere ulike plattformer i én maskin, og har mer avansert partisjonering enn det Sun kan tilby - på sine stormaskiner, Unix-maskiner, og ikke minst sine iSeries, tidligere kjent som AS/400.

Andre kraftige konkurrenter til Sun Fire 15000 er Superdome fra Hewlett-Packard, og Fujitsu Siemens som også kjører Solaris, men bygger sin 128-veis PrimePower-servere på sin egne Sparc64-prosessorer.

Noen analytikere beskriver markedet for de største Unix-servere som en i hovedsak tosidig konkurranse mellom Sun og IBM. Andre advarer mot å se bort fra HP.

Sun har allerede solgt Sun Fire 15000 til flere profilerte kunder, blant dem Boeing, GE Capital, NTT Data, PSA Peugeot, Epson og San Diego Supercomputer Center.

Til toppen