JUSS OG SAMFUNN

Sun foreslår gratis piratsikring

Sun foreslår et rettighetssystem i åpen kildekode, basert på brukeren og ikke på spilleren.

22. aug. 2005 - 09:19

Sun kunngjør prosjektet Open Media Commons. Hensikten er å fremme en leverandøruavhengig standard for å håndtere opphavsrett til digitalt innhold, også kjent som DRM («digital rights management»).

Hensikten med den foreslåtte standarden er å gi en felles nevner for ulike leverandørers DRM-systemer, slik at de kan brukes mot hverandre, på samme måte som Suns Liberty-prosjekt er en felles nevner for ulike leverandørers ID-håndteringssystemer.

Et av prinsippene for Open Media Commons, er at tilgang til opphavsrettsvernet materiale skal knyttes til den enkelte brukeren, ikke til et lagringsmedium eller en spiller.

Et annet er at DRM-programvare skal være fritt og gratis tilgjengelig for alle, etter eksisterende ordninger for åpen kildekode.

Sun tilbyr egen programvare, døpt «DReaM» for «DRM everywhere available».

Dream innholder tre komponenter: programvare for samhandling mellom DRM-systemer, serverprogramvare for videostrømmer, og Java-programvare for å styre videostrømmer. Programvare skal distribueres etter CDDL-lisensen som Sun bruker for sine øvrige åpen kildekodeprosjekter, blant annet OpenSolaris.

Ifølge Suns programvaresjef Jonathan Schwartz, er hensikten med prosjektet å undergrave DRM-løsninger som man må betale for å ta i bruk, som InterTrust og ContentGuard. Schwartz tror også det skal være mulig å få Microsoft med på Open Media Commons-prosjektet. Sun og Microsoft inngikk et omfattende forlik i 2004, og samarbeider på flere felter, blant annet løsninger for ID.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.