Sun: Framtidens byggekloss for lagring

Sun lanserer StorEdge T3, en byggekloss for raske og høyt tilgjengelige lagringssystemer med kapasitet opptil 88 terabytes.

En StorEdge T3 enhet inneholder ni Seagate-disker, hver på 18 eller 36 GB. Det er to strømenheter, hver med to vifter og batterier for en halv times drift. Det skal være tilstrekkelig til å sikre at all informasjon i enhetens mellomlager skrives til diskene.

Sun forsikrer at kunden står fritt til å velge konfigurasjon, avhengig av om hovedpoenget er maksimal ytelse, maksimal kapasitet, eller høyest mulig tilgjengelighet. Selskapet er spesielt stolt av tilgjengelighetsegenskapene under Raid 5, og mener dette vil være den typiske konfigurasjonen i Norge.

- Vi har laget en spesielt rask Raid 5-motor, slik at du tømmer cache på disk like fort som cachen fylles. Det gir en kontinuerlig gjennomstrømming på 90 megabytes per sekund i skriveoperasjoner. Vi mener dette er dobbelt så raskt som det konkurransen kan vise til, sier Suns nye produktsjef for lagring, Knut-Bjarne Nordhaug, kjent blant annet som mangeårig lagringsekspert hos Skrivervik Data.

En av de ni diskene er satt av som "hot spare". Den settes med andre ord automatisk inn dersom en av de andre skulle falle fra. Den praktisk utnyttbare kapasiteten for hele enheten under Raid 5 kan antas å være sju ganger kapasiteten på hver enkelt disk. Nordhaug regner med at norske kunder stort sett vil foretrekke å fylle T3 med 36 GB disker. De koster bare et par tusen kroner mer enn 18 GB modellene. En typisk "norsk" T3 vil dermed i praksis kunne tilby rundt 250 GB lagring.

T3-enhetene kan stables i skap og inngå i ulike lagringsløsninger fra Sun, også NAS ("network attached storage") og lagringsnett eller SAN ("storage area networks"). Målgruppen er store installasjoner, også alle slags tilbydere.


Sun lanserer samtidig en finansielt interessant løsning for kjøperne, kalt "Capacity on Demand". Det innebærer at du installerer det lagringsskapet med den kapasiteten du tror du vil trenge om tre år, for eksempel 1 terabyte. I år 1 får du tilgang til, og betaler for, 200 GB. I år 2 legger du på 300 GB og betaler for det. I år tre gis du tilgang til de siste 500 GB, mot betaling. Ordningen kan kombineres med leasing.

- Mange nystartede tilbydere har ikke kapital til å investere i all den lagringen de tror de vil trenge om tre år. Denne løsningen sikrer dem mot budsjettmessige overraskelser. Skulle de plutselig trenge mer enn de har antatt, kan ubetalt kapasitet gjøres tilgjengelig på et øyeblikks varsel.

StorEdge T3 vil være tilgjengelig på det norske markedet i midten av juli.

Les mer om lagring:
Oracle iFS er Internettets eget filsystem
Spesialiserte lagringstjenere til hjemmemarkedet
Lagringsnett øker sterkt i Norge
Magnetiske smultringer kan erstatte dagens harddisker
IBM satser milliarder på lagringsnett
Jiro blir til lagring som Java til programmering
Lagringsnett på 17 terabytes med garantert oppetid
EMC ikke lenger kun for de største
IBM: PC-disker på 75 GB
Til toppen