BEDRIFTSTEKNOLOGI

Sun fremmer Java-krav mot Windows 98

Sun har vurdert Java-implementeringen i Windows 98 og krever at retten griper inn mot påståtte lisensbrudd og nye tilfeller av ufin konkurranse.

Eirik Rossen
13. mai 1998 - 12:52

Suns utspill ble kjent gjennom en telekonferanse som JavaSoft-sjef Alan Baratz holdt med amerikanske journalister. Kort tid etter holdt Microsoft en egen pressekonferanse, med Tod Nielsen som har ansvaret for selskapets forhold til utviklere. Microsoft sier de ble kjent med utspillet mandag kveld, amerikansk tid. Teksten til utspillet er bare kjent for retten og for partene. Sun vil ikke offentliggjøre den med mindre Microsoft ikke svarer innen 10 dager.

Sun sier selskapet fikk kildekoden til Java-implementeringen i Windows 98 i mars, men at man først nå har fått visshet om endringer i Microsofts Java virtuelle maskin (JVM) som gjør den inkompatibel på visse punkter med standarden som Sun har definert. Videre er man gjort oppmerksom på tilfeller der utviklere har måttet gå med på å holde seg til Microsofts JVM, som betingelse for å få bruke en logo som garanterer at programvare er kompatibel med Windows 98.

Suns utspill krever at retten, ved den samme dommeren som i mars ga Sun medhold i at Microsoft ikke får lov til å bruke logoen "Java Compatible", pålegger Microsoft å innlemme Suns JVM i Windows 98, gjøre Microsofts JVM fullt ut kompatibel med Suns Java-standard, eller avstå fra enhver bruk av Java i Windows 98. Et annet krav er at Microsoft endrer Visual Java++ slik at kode generert av dette utviklingsverktøyet retter seg etter standard Java. Utspillet er formet som et krav om midlertidig forføyning ("preliminary injunction") som må behandles så raskt som mulig, det vil si lenge før den neste høringen i det allmenne søksmålet fra Sun mot Microsoft, som er berammet til 31. juli.

Jurister peker på at utspillet kunne kommet i en annen og sterkere form, dersom hensikten hadde vært å prøve å hindre Microsoft fra å sende ut Windows 98 til PC-leverandører som planlagt fredag 15. mai. På den andre siden virker det vanskelig å analysere hva som er Suns juridiske strategi i kampen mot Microsoft. Målet til Sun er heller å få Microsoft til å støtte standard Java, enn at verdens dominerende programvarehus skal motarbeide det.

Det er ikke klart om retten vil rekke å beramme et møte innen fredag.

Microsoft avfeier Suns utspill som verdiløs. I lisensbetingelsene for Windows-logoen, står det at utviklerne må bruke og videredistribuere Microsofts Win32 virtuelle maskin for Java. Microsoft sier at dette ikke betyr at utviklere ikke kan nytte andre JVM på Windows 98. Ellers fastholder Microsoft at man ikke har brutt lisensavtalen med Sun på noe punkt.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.