BEDRIFTSTEKNOLOGI

Sun frigir 1600 patenter

Sun lover å frigi over 1600 patenter når operativsystemet Solaris tilbys som åpen kildekode.

26. jan. 2005 - 10:23

I går åpnet Sun nettstedet OpenSolaris.org og la ut 90.000 linjer med kildekode til en komponent fra Solaris 10, Dynamic Tracing eller DTrace, et nytt verktøy for å avdekke flaskehalser i programvare. Innen utgangen av andre kvartal skal nettstedet tilby alle 10 millioner linjer med kildekode til OpenSolaris.

OpenSolaris vil ikke være helt identisk med Solaris 10, siden det ikke har lykkes Sun å overbevise alle partnere, antakelig vesentlig utstyrsprodusenter som vil beskytte sine drivere, om at åpen kildekode er det rette for dem.

    Les også:

I forbindelse med åpningen garanterte Sun-sjef Scott McNealy at OpenSolaris innebærer fri tilgang for alle til systemets 1673 registrerte programvarepatenter. Selv om Suns nye åpen kildekodelisens CDDL (uttales «kødl», for «Common Development and Distribution License») forbyr sammenblanding mellom CDDL og GPL-distribuert programvare som Linux, vil frigivelsen i praksis gi alle tilgang til patentene.

Mens CDDL forbyr blanding med GPL-distribuert programvare, har utviklere anledning til å blande CDDL og proprietær programvare. CDDL forutsetter bare at endringer til CDDL-programvare må distribueres under CDDL dersom endringene skal distribueres.

For et par uker siden friga IBM 500 patenter, og oppfordret andre til å bidra til en «patent-allmenning» for åpen kildekode (se artikkelen Lisensfritak for åpen kildekode). McNealy nevnte ikke dette initiativet direkte, men sa følgende:

– I motsetning til andre selskaper som bruker åpen kildekode til å kvitte seg med utlevd programvare, bidrar vi med Solaris 10, planetens hotteste operativsystem.

I tillegg til de 1673 registrerte patentene, lovet McNealy at flere hundre patentsøknader som nå er under behandling i det amerikanske patentkontoret, vil bli frigitt under de samme betingelsene etter hvert som de blir godkjent.

Sun har ikke publisert listen over de 1673 patentene som skal frigis. Det ble antydet at publiseringen kan komme samtidig med at OpenSolaris slippes.

For å styre utviklingen av OpenSolaris, skal det opprettes et rådgiverpanel – Community Advisory Board – på fem medlemmer. To skal være fra Sun, to fra en gruppe på 60 til 70 utviklere som har prøvd OpenSolaris, og én fra det bredere fellesskapet for åpen kildekode. Kandidater skal nomineres i mars, i en åpen prosess.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.