Sun gjør all sin programvare gratis

Sun vil tilby all sin programvare gratis, og gradvis frigi kildekoden. Support skal fortsatt koste.

Sun vil tilby all sin programvare gratis, og gradvis frigi kildekoden. Support skal fortsatt koste.

Sun har bestemt seg for å gjøre alvor av det toppsjef Scott McNealy har snakket om i fem år: Å gjøre all (sin) programvare gratis. McNealy skisserte hele Suns kommende forretningsmodell på Oracle World i San Francisco i fjor. Her var gratis programvare et bærende prinsipp.

    Les også:

I går kunngjorde Sun at hele porteføljen av portal, tjenesteorientert infrastruktur, virtualisering, ID-håndtering, tynnklientvare (Java Enterprise System), driftsprogramvare (N1 Management Software) og utviklerverktøy (Sun Studio Developer) heretter er gratis for både utviklere og sluttbrukere.

Gradvis vil også all programvaren tilbys som åpen kildekode.

Samtidig samler Sun all programvare i en pakke kalt Solaris Enterprise System. Denne pakken beskrives som «et gratis og åpent alternativ til Windows-miljøet». Dette er bestanddelene:

  • Operativsystemet Solaris 10 med den integrerte databasen PostgreSQL
  • Alle verktøy i Java Enterprise System (JES), inkludert alt som trengs for å legge opp en tjenesteorientert arkitektur (Service Oriented Architecture eller SOA)
  • N1 Management for å styre og administrere store og mindre IT-installasjoner
  • Alle verktøy for programutvikling i C, C++ og Java, inkludert Sun Studio 11, Sun Java Studio Enterprise 8 og Sun Java Studio Creator.
  • Sun Ray – programvare for tynne klienter
  • Secure Global Desktop programvare
  • Sun Management Center

Hvor mye dette koster Sun kan ikke fastslås helt nøyaktig. Ifølge nestkommanderende Jonathan Schwartz omsetter JES for rundt 100 millioner dollar i året. Suns samlede årsomsetning er 11 milliarder dollar.

Hvor stor forskjell det i praksis betyr for kundene, kan også diskuteres.

De fleste vil velge support, og satsene for support ser ut til å være noenlunde de samme som de tidligere satsene for lisensabonnement og support: 50 dollar per ansatt per år for hver enkelt serversuite, alternativt 140 dollar per år for hele pakken.

Det innebærer at hvis en bedrift med tusen ansatte vil ta i bruk Suns ID-system, og supplere det med e-post, avtalebøker og kalendere, er regningen fortsatt 100 000 dollar i året – med mindre man vil ty til det frie fellesskapet for hjelp til å løse problemer.

Foreløpige reaksjoner fra analytikere går ut på at omleggingen til gratis programvare ikke nødvendigvis vil gi økte markedsandeler.

Det meste av programvaren i den nye fellespakken kan allerede lastes ned gratis. PostgreSQL-delen vil komme i løpet av desember, ID-håndtering og tynnklientvaren i første kvartal 2006, og SeeBeyond-programvaren mot slutten av første kvartal.

Overgangen til åpen kildekode vil ta lengre tid.

Her vil noe komme i løpet av første kvartal, og de fleste aktuelle produktene skal overgis innen to år.

Det understrekes at det ikke er snakk om å gjøre Java Standard Edition til åpen kildekode.

Til toppen