Sun har Java-svin på skogen

Søksmålet mot Microsoft gjenspeiler selvbildet til Sun-sjefen Scott McNealy - mannen som skal redde IT-verden fra Bill Gates. Men Sun har også sine Java-svin på skogen, skriver Eirik Rossen i sin kommentar.

Bildet er fra siste utgave av magasinet Fortune, datert 13. oktober. "Java-mannen" er McNealy. I det gule stjernefeltet står det: "Suns Scott McNealy MÅ hindre Bill Gates fra å råde over universets næringsliv. Kan Java-magien REDDE DAGEN??!!!"

McNealy får masse sympati fordi det nå er en rekke gode idéer som både fremmer informasjonsteknologien som sådan og som også gjør Microsoft og Bill Gates mer konkurranseutsatte. Java er en av de fremste av disse idéene.

At Microsoft ser ut til å ville skape et skille mellom Windows-Java og all annen Java, er en dårlig ting. Derfor er det positivt at Sun tar opp kampen for å sikre det som er selve kjernen i Java: At programmer kan kjøres på alle systemer uansett opphav.

Det løfterike i Java betinges av den faktiske støtten dette programmeringsspråket har i markedet. Denne støtten er etablert i den tro at Java skulle bli en uavhengig standard, noe Sun har lovet - men ikke gjennomført. Selskapet anklages også for å ha etablert kompatibilitetstester og bruke dem, uten å la dem kontrolleres av uavhengige instanser. McNealy er hard mot Microsoft Internet Explorer fordi denne nettleseren ikke lever opp til aktuelle kompatibilitetsnormer. Han er ikke like hard mot Netscapes nettleser, som mange betrakter som enda mindre Java-kompatibel enn Internet Explorer.

Sun må nå vise i praksis at selskapet vil leve opp til løftet om å gjøre de facto-standarden Java til en formell og uavhengig standard, med samme kompatibilitetskrav til alle aktører. Det vil gjøre presset mot Microsofts undergravningsstrategi troverdig og effektivt.

Alternativene er enten at hele Java-standarden undergraves, eller at spådommen til ZDNets kommentator Jesse Berst går i oppfyllelse: "Microsoft er dagens diktator. Sun vil bli den nye diktatoren, slik at de kan manipulere markedet akkurat slik Microsoft har gjort."

Til toppen