Sun hjelper Linux

Sun mener at gratis-operativsystemet Linux skader Windows NT mer enn Suns egen Solaris. Derfor skal Sun-forhandlere i fremtiden selge maskiner med både Solaris og Linux.

Sun mener at gratis-operativsystemet Linux skader Windows NT mer enn Suns egen Solaris. Derfor skal Sun-forhandlere i fremtiden selge maskiner med både Solaris og Linux.

Alt peker oppover for Linux, gratis-versjonen av Unix som finnes for en rekke forskjellige prosessortyper. Siste nytt er at Sun har bestemt seg for å hjelpe entusiastene og småselskapene som lager Linux på flere måter:

Det kanskje viktigste er at Sun skal gjøre sitt operativsystem Solaris kompatibelt med Linux. Solaris finnes for Suns Sparc-maskiner og Intel-maskiner. Sun-brukere vil dermed i fremtiden kunne bruke programvare skrevet for Linux, som det stadig blir mer av. Suns beslutning vil trolig bidra til et større utvalg av Linux-programvare fordi utviklere kan selge samme programvaren til både Linux-brukere og det store Sun-markedet.

Fordi de to operativsystemene kan bruke samme programvare, sier Sun at deres forhandlere vil tilby Sun-maskiner med både Solaris og Linux ferdig installert.

Linux er blitt svært populært i de senere år fordi man kan laste det ned gratis over Internett. Men nettopp derfor finnes det heller ingen oversikt over hvor mange Linux-brukere som reelt finnes. digi.no tok nylig kontakt med analysebyrået Dataquest (eid av Gartner Group) som sier de ikke har grunnlag for å gi ut noe estimat. Linux International, utviklergruppen som binder sammen Linux-miljøet, gjettet på seks millioner brukere i begynnelsen av 1998.

Red Hat Software, en av de største distributørene av Linux på CD-ROM for de som ikke vil laste ned over Internett, opplyser til Dataquest at de regner med å selge 400.000 Linux-kopier i år. Til sammenlikning regner Microsoft med å selge 95 millioner kopier av sine forskjellige Windows-utgaver.

Til toppen