Sun i halv-fusjon med Fujitsu

Sun sliter og allierer seg nå enda tettere med Fujitsu på en rekke fronter i et forsøk på å rette opp skuta.

Sun sliter og allierer seg nå enda tettere med Fujitsu på en rekke fronter i et forsøk på å rette opp skuta.

11 kvartaler på rad har omsetningen til den tidligere Internett-kongen falt. Sun-sjef Scott McNealy griper derfor til stadig sterkere virkemidler for å rette opp utviklingen.

I går kunngjorde Sun og Fujitsu en ny samarbeidsavtale innen utvikling og markedsføring av prosessorer og Unix-servere. Hittil har begge hver for seg utviklet prosessorer basert på Sparc-arkitekturen, Sun med sine UltraSparc, og Fujitsu med sine Sparc64. Maskinene som er bygget rundt disse prosessorene kjører det samme operativsystemet – Solaris – men har forskjellig arkitektur, og kan ikke utveksle prosessorer.

Samarbeidsavtalen innebærer at Sun og Fujitsu legger opp til en felles utvikling av Sparc-baserte prosessorer, og en felles maskinarkitektur, døpt Advanced Product Line eller APL. De første APL-maskinene skal være markedsklare i løpet av midten av 2006.

Fujitsu skal ta seg av utviklingen av prosessorene til de første APL-serverne, slik at Sun kan konsentrere seg om utviklingen av framtidens flerkjernede Sparc-prosessorer. Serverdesignet vil fordeles slik at Sun tar de minste APL-maskinene mens Fujitsu tar de største. Utviklingskostnadene skal deles mellom de to selskapene.

APL-serverne vil erstatte Sun Fire-serverne til Sun og Primepower-serverne til Fujitsu. Primepower-serverne selges i Europa av Fujitsu Siemens.

De første maskinene med flerkjernede prosessorer kan komme på markedet i 2007 eller 2008, sier sjefsarkitekt for prosessorer i Sun, Marc Tremblay, til ZDNet.

Sun-sjef Scott McNealy sier til Wall Street Journal at APL også sikter mot stormaskinnisjen til IBM, der Fujitsu allerede konkurrerer med egne stormaskiner.

Partnerne skal samarbeide om markedsføring og salg, og uansett hvem som selger en APL-maskin, skal den andre parten få sin andel av inntekten.

Å dele utviklingskostnadene vil føre til store besparelser, noe særlig Sun har behov for. Et anslag fra Bernstein Investment Research and Management i oktober i fjor, sitert av ZDNet, går ut på at felles utvikling av Sparc-prosessoren kan spare Sun for 200 millioner dollar i året, mens felles utvikling av både prosessor og servere kan spare selskapet for opptil 400 millioner dollar hvert år.

Til toppen