Sun jubler over AOL-avtale

I ett år har AOL og Sun hatt et hemmelig samarbeid om å utvikle maskinvare for billig Internett-tilgang. AOLs overtakelse av Netscape er Suns historiske sjanse til å nå den store massen av forbrukere.

Ikke alle detaljene er kjent i avtalen mellom Sun og AOL etter AOLs overtakelse av Netscape. Det som er klart, er at grunnlaget er lagt for et vidtrekkende samarbeid innen to hovedfelter: programvare for elektronisk handel, og en ny type Java-baserte Internett-terminaler, fra mobiltelefonstørrelse til bordfaste innretninger med skjerm, tastatur og mus.

Ifølge en av chief operating officer i AOL, Bob Pittman, dreier det hele seg om å selge ting på nettet. AOL har et stort potensial, men har ikke vært flinke nok til å vise bedrifter hva de skal gjøre for å bygge lønnsomme nettsteder. Kombinasjonen av AOLs abonnentmasse og IT-ekspertisen til Netscape og Sun er trekkplasteret som trengs for virkelig å vise hva e-handel er, mener Pittman.

Mens Netscape lar seg sluke, avstår Sun fra å utveksle aksjer med AOL. Suns toppsjef Scott McNealy sier han går helhjertet inn for partnerskapet, men at han også vil fortsette å handle med AOLs konkurrenter.

AOL skal kjøpe datautstyr og tjenester fra Sun til en detaljistverdi på 500 millioner dollar innen 2002. Rabatteringsordninger gjør at den faktiske verdien på denne forpliktelsen blir noe mindre.

Innen samme frist skal Sun kjøpe Netscape-lisenser, markedsføring og annonsering fra AOL til en verdi av 350 millioner dollar. Sun skal også distribuere Netscape-programvare videre i markedet. Forpliktelsen her er ikke kjent.

AOL skal ikke bare satse helhjertet på Java. Suns nye Jini-teknologi, som skal automatisere nettilkoplingen av mobilt utstyr og konsumentvarer som skrivere og digitale kameraer, får også en ny og innflytelsesrik støttespiller.

AOL og Sun fortalte tirsdag at de i et års tid i all hemmelighet har arbeidet med planer om en ny serie konsumentapparater som skal gjøre det langt enklere enn tidligere å få tilgang til AOLs tjenester. Prisen på disse skal starte på rundt 200 dollar, det vil si en tredel av dagens aller billigste PC-er. AOL opererer med begrepet "desktop portal" for å beskrive det Sun tidligere har betegnet som "web-top". I praksis kan dette nå beskrives som NC-er (network computer) med den lokale AOL-siden som startside og med tilgang til både nettjenester og personlige dokumenter.

Til toppen