BEDRIFTSTEKNOLOGI

Sun klar med datakraft til én dollar timen

Sun Grid er lansert på prøve i USA: Bedrifter tilbys datakraft til én dollar per CPU-time.

23. mars 2006 - 09:07

Sun-sjef Scott McNealy har snakket om dette i mange år: Gi kunder tilgang til timepriset datakraft, på samme måte som du får strøm fra en kontakt i veggen. I går ble Sun Grid Compute Utility lansert på prøve: Amerikanske bedrifter gis tilgang til datakraft til avtalt pris, med utgangspunkt i én dollar per CPU-time.

    Les også:

Det tilbys tre typer kundeforhold til Sun Grid: Uten forhåndsbestilling eller kontrakt kan man bestille datakraft, laste opp applikasjonen, kjøre den og få tilbake resultatene, og betale regningen over PayPal. Hyppigere eller mer regelmessige brukere kan tegne kontrakter på kort eller lang sikt, med egne priser for både CPU-kraft og datalagring over tid.

På nettstedet til Sun Grid Compute Utility gjør fire kunder rede for sine erfaringer.

Applied Biosystems, som utvikler spesielle programvareverktøy til forskere, bruker Suns tjeneste til å få ferdig sine produkter raskere og mer kosteffektivt. De slipper å investere i egne store IT-systemer, og erfarer at de kan kjøre tunge regneoppgaver på noen få dager i stedet for måneder. De har det enkleste kundeforholdet, og betaler én dollar per CPU-time.

Britiske CDO2 utvikler spesielle verktøy for å simulere finansiell risiko knyttet til komplekse investeringer. Verktøyene utfører tunge beregninger, og det kan være vanskelig for CDO2s kunder å kjøre dem på sine egne systemer. Selskapet lar derfor kundene kjøre dem på Sun Grid, der de alltid kan få tilgang til den nødvendige datakraften, og få unnagjort beregningene på noen få minutter, framfor å vente i flere timer på sine egne systemer. Sun Grid lar CDO2 utvide sitt kundegrunnlag, samtidig som kundene får bedre resultater fra verktøyene for risikoanalyse.

Callidus Software tilbyr store bedrifter løsninger for å styre bonusordninger for selgere og andre medarbeidere. De valgte Sun Grid for å kunne tilby løsningen som tjeneste på forespørsel framfor lisensiert applikasjon. Ifølge analyseselskapet Navajo som har vurdert Calllidus-løsningen på Sun Grid, kan målgruppen, det vil si bedrifter med 300 til 2000 bonusbetalte ansatte, forvente 25 til 40 prosent kostnadsreduksjon sammenliknet med Callidus’ alternative tilbud.

Forretningsideen til Virtual Compute Corporation (vCompute) er å tilby datakraft for beregningsintensive oppgaver fra kunder i energisektoren. De har bygget opp egne IT-systemer, og har tegnet en kontrakt med Sun Grid som gir dem tilgang til mer datakraft når deres egne systemer er sprengt. I ett akutt tilfelle ga Sun Grid dem muligheten til å kjøre en kundes oppgave innen en kort tidsskrift, framfor å investere tre millioner dollar for å utvide sitt eget datasystem, og forsinke kjøringen med 60 dager.

Om tilgang fra andre land enn USA, er det bare kjent at Storbritannia vil få et tilsvarende tilbud i løpet av de kommende seks månedene.

Sun har laget en demo, der man legger inn en tekst og får tilbake en MP3-fil der teksten leses i kunstig tale. Demoen ble utsatt for et tjenestenektangrep, og måtte flyttes til et vernet sted i griden, på samme måte som for registrerte kunder. Sun forsikrer at tjenestenektangrep ikke vil kunne ødelegge for kunders normale bruk av tjenesten.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.