BEDRIFTSTEKNOLOGI

Sun klargjør rimelige arbeidsstasjoner

Sun vil ifølge Computer Reseller News offisielt lansere sin nye PCI-baserte familie med arbeidsstasjoner. Maskinene vil være direkte konkurrenter til Intel-baserte arbeidsstasjoner.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
8. jan. 1998 - 16:31

Ifølge InfoWorld Electric, er de nye Ultra 5 og Ultra 10 arbeidsstasjonene sammenlignbare med høy-ytelses arbeidsstasjoner basert på Intels prosessorer.

Sun sikter med disse maskinene mot et marked hvor prisene er lavere enn i de markeder Sun tradisjonelt har operert i. Ultra 60, som også er en del av den nye familien, vil konkurrere i markedet for middels dyre arbeidsstasjoner.

Gene Banman, sjef for desktop-systemer hos Sun, sier til InfoWorld Electric at lavere listepriser representerer en endring i selskapets tankegang ettersom det nå begynner å konkurrere direkte med høy-ytelses PC-er og middels kraftige arbeidsstasjoner fra Hewlett-Packard, Compaq og Silicon Graphics.

Tidligere har Sun lansert modeller med høyere priser samtidig som selskapet har gitt løfter om lavere enhetspriser til kunder som gjorde storinnkjøp. Banman forteller at selskapet nå flater ut sin prisstruktur og lanserer modeller med en lavere pris med en gang.

Computer Reseller News skriver at Sun i det stille allerede i midten av desember begynte å selge denne produktfamilien gjennom sin direktesalgavdeling.

Darwin, som er kodenavnet på familien, vil bli utstyrt med en "vennligere" utgave av Solaris 2.6, som for første gang, vil være forhåndsinstallert.

Sun vil også introdusere et web-tilpasset grensesnitt som tilbyr Netscape Navigator, en utvidet virtuell Java-maskin og muligheten til å behandle URL-er (Uniform Resource Locator) som filtyper. Et nytt systemadministrasjonsverktøy som putter omkring 50 vanlige Unix-kommandoer inn i grafiske rullgardinmenyer, vil også være inkludert.

For første gang inkluderer Sun også samvirke med PC-programvare med disse arbeidsstasjonene. Maskinene vil til å begynne med støtte Insignias SoftWindows 95-emulator og Ntrigue Windows NT applikasjonsserver, også den fra Insignia. Ifølge Sun vil emulatoren tilby en ytelse som tilsvarer en Pentium 75 MHz prosessor.

Ifølge PCWeek Online vil Sun lansere et PC-kort for å kjøre Windows 95 fra en AMD K6 prosessor som vil være innebygget på kortet.

Ultra 5 vil leveres med en 270 MHz UltraSPARC IIi prosessor, tre PCI-porter, 10/100 BaseT nettverkstilslutning og opptil 512 MB minne.

Ultra 10 leveres med en 300 MHz UltraSPARC IIi prosessor, opptil 1024 MB med minne, 4 PCI-porter og Creator eller Elite3D grafikk.

Ultra 60 vil ha to prosessorer som hver har en klokkehastighet på 296 MHz, opptil 2 GB med minne, 4 PCI-porter og to UltraSPARC Port Architecture grafikkporter med klokkehastighet opptil 120 MHz.

Alle Ultraene har ifølge PCWeek Online en pakkesvitsjet crossbar arkitektur som gir hver del av systemet separat tilgang for raskere gjennomstrømming.

Per Iversen, country manager ved Sun Microsystems Norway, sier til digi.no at lanseringen vil markere en total revitalisering av det tekniske markedet.

- Samtidig som Sun ønsker å komme inn på det kommersielle markedet, vil vi også ta vare på kundene vi har.

Iversen forteller at han foreløpig ikke kan si noe om prisene på maskinene, men PCWeek Online hevder at prisen på Ultra starter på under 5.000 dollar, prisen for Ultra 10 på under 10.000 dollar og Ultra 60 vil koste fra omkring 20.000 dollar. Dette er selvsagt priser i USA. Ifølge InfoWorld Electric vil de eksakte prisene bli annonsert tirsdag den 13. januar i San Francisco. Iversen ønsker verken å bekrefte eller avkrefte dette.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.