Sun-kutt kan hjelpe Linux

Sun har hittil laget to versjoner av sitt Solaris-operativsystem, en for Sun-servere og en for Intel-servere. Men nå er det slutt.

Hittil har du kunnet bruke Suns driftsikre operativsystem Solaris på din Intel-server og servere fra Sun selv. Men nå er det trolig slutt. Sun er hardt rammet av fallet i markedet og nå svinger selskapet øksen.

Et av prosjektene som ryker er en Intel-versjon av den kommende Solaris 9. Dette kan gi Linux et ytterligere løft, for Linux tilbyr driftsstabiliteten til Solaris og finnes på en lang rekke plattformer, deriblant Intel.

Med Suns Intel-kutt reduseres antallet server-alternativer ytterligere. Siden midten av 90-tallet har antallet operativsystemer og prosessorer blitt redusert jevnt og trutt. Blant annet laget Microsoft NT-versjoner for MIPS og PowerPC-prosessorene.

- Vi opprettholder muligheten til å lage Solaris for Intel i fremtiden, sier Graham Lovell, Suns markedssjef, til Cnet. Men gitt de økonomiske forholdene, fokuserer vi heller på bunnlinjen og forsøker å bruke våre penger fornuftig.

Nedleggelsen er dramatisk fordi Sun nesten er ferdig med arbeidet. Selskapet lanserte en betaversjon av Solaris 9 for Intel i oktober i fjor.

Meldingen om at Solaris for Intel er skrinlagt kommer kanskje ikke så overraskende. Intel og Sun har kranglet lenge og for et år siden avbrøt de to selskapene samarbeidet om Solaris for Intels Itanium. Sun har lenge levert systemer for 64-bits databehandling, men nå kan Intel konkurrere med Itanium.

Partene skylder - ikke overraskende - på hverandre.

Til toppen