Sun lanserer flatserver med Pentium III

Suns nye flatserver LX50 drives av en eller to Pentium III-prosessorer og kjører Linux eller Solaris.

Suns nye flatserver LX50 drives av en eller to Pentium III-prosessorer og kjører Linux eller Solaris.

Sun har valgt Intels Pentium III prosessor i 1,4 GHz til sin nye flatserver LX50 som lanseres i forbindelse med åpningen av LinuxWorld i San Francisco i dag. (Bildet viser en detalj av SunFire V100, Suns lavpris flatserver med UltraSparc-prosessor, som ble lansert i april for å konkurrere med andre leverandørers Pentium-baserte flatservere.) Ifølge Wall Street Journal vil prisen være 2795 dollar for énprosessormodellen, og 5295 dollar for den med to prosessorer.

Prisnivået får en til å undre på posisjoneringen. Over 20.000 kroner for énprosessorvarianten av LX50 er betydelig dyrere enn de 12.000 kronene den UltraSparc II-drevne V100 koster. Kanskje den offisielle kunngjøringen kan bidra til å oppklare dette, når den kommer.

Sun kunngjorde i februar at de ville satse på en serie allmenne servere i den lavere prisklasse, drevet av "x86-kompatible" prosessorer. Det bør ikke legges avgjørende vekt på at Sun har valgt Intel i denne omgang. En analytiker uttaler til Wall Street Journal at selskapet like gjerne kan velge AMD en gang i framtida.

Sun og Intel har en krysslisensieringsavtale fra desember 1997, motivert av Suns daværende behov for å tilby Solaris til Pentium-drevne servere. I forbindelse med denne avtalen forpliktet Sun seg til å tilby Solaris til Intels 64-biters prosessorer. Sun har siden forlatt denne forpliktelsen.

Senere i høst forventes Sun å lansere Liinux-kjørende bladservere med Intel- eller Intel-kompatible prosessorer. Disse vil få plass i rackenheter med innebygget nettverksvitsj, og 5,25 tommers høyde, det vil si 3 U.

Sun samarbeider med Red Hat om Linux til allmenne servere. Satsingen forplikter selskapet til å levere alle sine SunOne-produkter til Linux-plattformen i tillegg til Solaris-plattformen.

Til toppen