Sun lanserer Java 2

I stillhet lansert Sun i går Java 2, den største oppgraderingen av Java siden debuten i 1995. Den nye Java-versjonen er raskere og gir helt andre muligheter, men smør deg med tålmodighet.

I stillhet lansert Sun i går Java 2, den største oppgraderingen av Java siden debuten i 1995. Den nye Java-versjonen er raskere og gir helt andre muligheter, men smør deg med tålmodighet.

I går i New York lanserte Sun den største oppgraderingen av Java siden lanseringen i 1995. Utviklere har lenge mottatt informasjon om den nye versjonen, men det vil ta tid før Java 2 blir vanlig i bruk. Årsaken til dette er at hverken Microsoft eller Netscapes har sagt når deres nettlesere vil kunne bruke Java 2-programmer.

De som ønsker å være tidlig ute kan laste ned Suns eget Java 2-tillegg for Windows 95, 98 og NT 4.0. (Se lenke i høyre spalte).

Java 2 inneholder en lang liste av forbedringer og utvidelser. For vanlige brukere er det kanskje farten som er viktigst. Hittil har Java-programmer gått tregere enn vanlig programvare skrevet for eksempel i C, men nå lover Sun nesten samme fart uten at selskapet vil offentliggjøre noen spesifikke tall.

- Jeg merker det går raskere, men det er et stykke igjen til C-kode, sier Kenneth Aastrøm, Java-utvikler hos internettselskapet New Media Science. Aastrøm mener den største nyheten i Java 2 er systemet som lar utviklere lage like skjermbilder, noe som vil gjøre det enklere for brukere å navigere i avanserte Java-programmer.

Mindre synlig for vanlige brukere er de nye mulighetene utviklere har fått. Antall klasser (ferdige funksjoner utviklere kan bruke) er øket fra 504 til 1.500. I tillegg har Java fått bedre sikkerhet, utskriftsmuligheter, bedre støtte for kommunikasjon med eldre datasystemer samt kommunikasjonssystemet Corba. Java vil også kunne bruke kode skrevet i C eller andre programspråk.

Den forrige versjonen av Java brukte en såkalt "sandkasse", et miljø der programmet fikk jobbe fritt, isolert fra de andre programmene og maskinen. I Java 2 kan utviklere og administratorer legge opp regler og tildele programmer rettigheter til å påvirke andre programmer eller utføre operasjoner automatisk uten å spørre brukeren.

Java 2 lapper på svært mange av de hullene som Java hittil har slitt med og gjøre det til et voksent programmeringsspråk. Men analysebyrået Gartnergroup mener andre skyer truer med å formørke Javas fremtid.

Versjon 2 vil føre til en deling av Java-standarden, mener Gartnergroup, fordi brukermiljøene må velge å Suns Java-standard eller Microsoft, som på grunnen av rettssaken vil bruke forrige versjon av Java og nettverks-kommunikasjonssystem COM.

Til toppen